Yahudi mezar taşları inşaatta kullanıldı

Belarus’da bir Yahudi mezarlığında bulunan mezar taşlarının yol ve ev inşaatlarında kullanıldığının ortaya çıkması tepkilere neden oldu

Dünya
19 Kasım 2014 Çarşamba

Belarus’un Brest kasabasındaki Yahudi Mezarlığı’nda bulunan mezar taşlarının yol ve ev inşaatlarında kullanıldığı ortaya çıktı.  Daily Mail gazetesinde yer alan haberde son altı yılda yaklaşık bin 500 kadar mezar taşının kullanıldığı ve bunların kasabanın farklı köşelerinde olduğu belirtildi.

Mayıs ayında bir süpermarketin inşaatında yüzlerce mezar taşının bulunmasıyla ortaya çıkan olay üzerine bölgede görev yapan bir yardım kuruluşunun yöneticilerinden Debra Brunner gördükleri karşısında şoka uğradığını ifade etti.

Mezar taşlarının Sovyet döneminde zarar verilen ve yağmalanan bir mezardan alındığı belirlenirken taşların kullanıldığı ev ve binaların sahiplerinin bunlarla ilgili herhangi bir bilgilerinin olmadığı anlaşıldı. Olayın ortaya çıkmasının ardından ev sahiplerinden biri bu taşların durumu ile ilgili olarak yerel bir rahibe danıştı. Rahip taşların dini değere sahip eserler olduğu ifade ederken taşlara zarar verilmemesi konusunda cemaatini uyardı.