Kudüs’teki gerilim Ürdün’de masaya yatırıldı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Ürdün Kralı II. Abdullah ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 13 Kasım Perşembe akşamı Ürdün’ün başkenti Amman’da bir araya gelerek Kudüs’te Mescid-i Aksa’da meydana gelen şiddet olaylarını konuştu.

Dünya
14 Kasım 2014 Cuma

Üç devlet adamı ortak yaptıkları basın toplantısında Ürdün ve İsrail’in, Tapınak Tepesi’nde halihazırda geçerli olan statükonun korunması için garantör olduklarını açıkladılar.

Devlet adamları ayrıca konu hakkında Mısır devletinin de bilgilendirildiğini, kutsal bölgede gelecekte gerilim olmaması için gerektiğinde Ürdün, Mısır ve İsrail’in birlikte hareket edeceğini açıkladılar.

Mısır Devlet Başkanı Abdel Fattah al Sisi de telefonla katıldığı toplantıda, Kahire’nin de Filistin ile İsrail halkı arasında barışın gerçekleşmesi için gerekeni yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Mescid-i Aksa’nın bulunduğu Tapınak Tepesi’nde halı hazırda geçerli olan ve İsrail güvenlik güçlerinin garantisinde olan statükoya göre, söz konusu yerde Müslümanların dua etmesi serbest iken, Yahudilerin Tapınak Tepesi’ne ayak basmasına izin verilmiyor.