İnsanlığın ezeli rüyası: Evrende yalnız mıyız?

Standart bir çamaşır makinası boyunda olan Rosetta adlı mini uzay aracı fırlatılışından tam 10 yıl sonra bilim adamlarının 67 P ismini verdiği ve sadece 4 km uzunluğundaki göktaşına inmeyi başardı.

Dünya
13 Kasım 2014 Perşembe

Avrupa Uzay Ajansı ESA ve ABD kuruluşu NASA tarafından ortak olarak yürütülen projede Rosetta, göktaşı ile buluşabilmek için 10 yılda 6.4 milyar kilometrelik bir mesafeyi kat etti.

Evrendeki en mutlak hız olan ışığın saniyede 300.000 km hızla hareket ettiğini düşünecek olursak, ışık hızı ile yol alan radyo dalgalarının bile Rosetta’nın  12 Kasım Çarşamba günü başarılı bir şekilde indiği göktaşına ulaşması dikkate değer bir  zaman alıyor.

ESA’da görevli bilim adamlarının yaptığı açıklamaya göre, Dünya’dan şu anda 500 milyon km uzakta olan Rosetta’ya gönderilen kontrol sinyallerinin bile yolculuğu yarım saat sürüyor.

Yarım saatlik bir gecikme ile uzaktan kontrol edilen Rosetta’nın inişi, sadece bu açıdan bile çok büyük bir başarı.

İçinde  kameralar dahil 20 adet madde analiz cihazı bulunan Rosetta’nın görevleri arasında, ‘Dünya’da organik maddeler ilk olarak nasıl meydana geldi?’, ilk organik maddeler yeryüzüne dış uzaydan gelen bir meteorla mı taşındı? gibi soruların cevaplarını aramak var.