Kanada antisemitizmle savaşmaya and içti

Kanadalı bakanlar, Kanada’nın şekillenmesinde 40 bin Holokost kurtulanının çok önemli bir role sahip olduğunu hatırlatarak, onların anısını yaşatmaya and içti.

Dünya
12 Kasım 2014 Çarşamba

Kanada Vatandaşlık, Göçmenlik ve Çokkültürlülük Bakanı Jason Kenney ve Çokkültürlülükten Sorumlu Devlet Bakanı Tim Uppal pazartesi günü ‘Holokost Eğitimi Ayı’ için ortak bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, “Holokost, yaşanan vahşet ve insanlık dışı gaddarlık ile tarihte tektir. Şoa, ebediyen antisemitizmin, diğer nefret suçlarının ve hoşgörüsüzlüğün tiksindirici etkilerinin güçlü bir hatırlatıcısı olarak kalacaktır. Bu nedenle bu zehirli ideolojilerin yayılmasını önlemek çok önemlidir,” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Kanada’nın şekillenmesinde savaş sonrasında ülkemize yerleşen ve ülkemizi vatanları olarak seçen 40 bin kahraman Holokost kurtulanının çok önemli rolü var. Yaşamlarını  okullarımızda ve farklı topluluklar içinde yaşadıklarını paylaşmaya adayan Holokost kurtulanlarına çok borçluyuz,” ifadelerine yer verildi. Bakanlar zaman ilerledikçe hayatta kalan Holokost kurtulanı sayısının da azaldığına dikkat çekerek, “Gelecek nesiller için kurtulanların hikâyelerini canlı tutmak çok önemli. Azrieli Vakfı’nın ‘Holokost Kurtulanlarının Anıları Programı’ bu bağlamda ülke içindeki tüm dersliklere ulaştırılabildiği için önemli bir eğitim kaynağı. Kanada hükümeti ayrıca ‘Kanada Holokost Eğitim Merkezleri’ne maddi destek vererek Kanadalı Holokost kurtulanlarının kamplarda yaşadıklarını anlattıkları videoların katalog haline getirilmesine ve saklanmasına yardımcı oluyor,” denildi.

Kanada, eylül ayında Winnipeg’de Kanada İnsan Hakları Müzesi’ni açarak, Holokost’un anısını canlı tutmaya devam ediyor. 

Gelecek sene de Ottawa’da Ulusal Holokost Anıtı’nın inşaatına başlanacak.