Dieudonné davayı kaybetti

Antisemit içerikli komedi şovları ile dikkat çeken Dieudonné M’bala M’bala iptal edilen şov anlaşmaları ile ilgili açtığı davayı kaybetti. Dieudonné, antisemit tonları daha az olan yeni bir şov hazırlarken Holokost inkârcısı Alain Soral ile yeni bir politik parti kuracağını açıkladı

Dünya
5 Kasım 2014 Çarşamba

Fransa’da komedi şovlarında yaptığı antisemit espri ve açıklamalar nedeni ile tepki çeken komedyen Dieudonné M’bala M’bala, La Rochelle Evenements firmasına açtığı 50 bin Dolarlık maddi kayıp davasını temyiz aşamasında kaybetti.

2009 yılında açılan davaya konu olan olayda,  Dieudonné Fransa’nın batısındaki La Rochelle şehrinde bir şov yapmak için kent belediyesine ait La Rochelle Evenements firması ile anlaşmıştı. Fakat o sırada La Rochelle Belediye Başkanı olan Maxime Bono, şovun antisemit içerikli olmasından dolayı kamu güvenliğini gerekçe göstererek gösteriyi yasaklamıştı. 

Yahudilere karşı halkı ırkçı nefret ile kışkırtma suçundan on kez hüküm giyen Dieudonné ise uğradığı maddi zarar için bölge mahkemesinde 50 bin dolarlık dava açarak kazanmıştı. Fakat son olarak Poitier’s deki üst mahkeme Dieudonné aleyhine karar verdi.

Bu sene içinde de Fransa İçişleri Bakanı Manuel Valls da Fransız yerel yönetim ve belediyelerinden Dieudonné’un gösterilerine izin vermemelerini istedi. 

Dieudonné’de bunun üzerine söz konusu gösterilerini iptal ederek daha az antisemit içerik ihtiva ettiği iddia edilen yeni bir gösteri hazırladı.  Dieudonné ayrıca yakın zamanda Holokost inkârcısı Alain Soral ile birlikte yeni bir siyasi parti açacağını duyurdu.