70 yıldır Yahudi mezarlarını koruyan Faslı

Fas’ın güneyindeki Arazan adlı küçük bir kentin yerlisi, ülkeyi terk eden Yahudi arkadaşının atalarına ait mezarların bakımını yapma sözünü 70 yıldır tutuyor

Nelly BAROKAS Kültür
5 Kasım 2014 Çarşamba

Lahcen adında bir Faslı dostluk ilişkisine güzel bir örnek oluşturmakta… 1950 yılının bir kış günü, Faslı bir Yahudi olan arkadaşı Moshe ve ailesi bu ülkeyi terk etmeye zorlanmış ve İsrail’e göç etmeye hazırlanmaktadır. Moshe yakın arkadaşı Lahcen’den atalarının mezarlarını korumasını, ilgilenmesini rica eder.

Rabat Business Club Başkanı Omar Louzi, Lahcen adlı bu kişinin Yahudi arkadaşına verdiği sözü tuttuğunu, 70 yıldır, senenin ilk günlerinde bu eski Yahudi mezarlarını temizlemeyi alışkanlık haline getirdiğini söylüyor. Temizlemenin ötesinde her yıl mezarlığa küçük bir siyah boya kutusu ile geliyor, mezar taşlarının üzerindeki her harfin üzerinden geçerek İbranice yazıların boyasını tazeliyor. Yahudi arkadaşının ricasını yerine getiren Lahcen hiç okula gitmediği için yazmasını da bilmiyor. Biri ona, “Sen artık yaşlandın, bunca yıl sözünü tuttun, artık devam etmesen de olur” derse Lahcen çok sinirleniyor. “Söz sözdür. Arkadaşım Moshe geri dönene dek, ben yapmam gerekeni yapmaya devam edeceğim” diye yanıt veriyor. Lehcen’in bu asil davranışı bir zamanlar Fas’taki Müslümanlar ile Yahudiler arasındaki uyumlu birlikteliğin ve dostluğun açık bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.