EL AKSA CAMİSİ İBADETE AÇILDI, Netanyahu: “Tapınak Tepesi’nde statükoyu koruyacağız”

İsrail Başbakanı Netanyahu, Tapınak Tepesi’nde yaşananların saptırıldığını iddia ederek medyaya yanlış haberler yansımasına neden olan İslamcı köktendinci grupları kınadı. Netanyahu tüm yaşananlara rağmen bölgedeki statükoyu koruyacaklarını ve Müslümanların El Aksa’da dua etmeye devam edebileceklerini vurguladı

Dünya
5 Kasım 2014 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu pazar günkü haftalık kabine toplantısında Tapınak Tepesi’ndeki statükonun korunacağını, Müslümanların El Aksa Camii’nde ibadet etmeye devam edebileceklerini, İsrail’in hiçbir şekilde camiyi yıkmak ya da bölgeye zarar vermek gibi bir niyeti olmadığını vurguladı.

Netanyahu, İslamcı köktendinci grupları İsrail hakkında yanlış haberler yaymak ve dini alet ederek şiddet içerikli saldırılarda bulunarak bölgedeki gerilimi arttırmakla suçladı.

“Düzeni ve huzuru bozmayı hedef alan her türlü hareketin karşısındayız. Çeşitli köktendinci gruplar Kudüs’te dini alet ederek huzursuzluk çıkarmak ve bunu tüm Ortadoğu’ya yaymak istiyor. 

Bunu da en çok Tapınak Tepesi’ni kullanarak yapmayı hedefliyorlar,” diyerek konuşmasını sürdüren Netanyahu, “Dini kökenli bir yangın çıkarmak çok kolay, asıl zor olan bunu söndürmek. Bu mesajların hepsi Filistin lideri Mahmud Abbas’a ve bölgedeki tüm sorumlulara iletildi. Bölgede yaşayan bütün Yahudi, Müslüman ve Hıristyanların statükosunu korumaya kararlıyız,” dedi.  Netanyahu, çarşamba akşamı İsrailli aşırı sağcı aktivist Yehuda Glick’in vurulmasıyla başlayan şiddet olaylarını yatıştırmak için haftasonu boyunca ABD Dışişleri Bakanı John Kerry dâhil olmak üzere birçok kişiyle görüştü.

Glick’in vurulmasıyla artan şiddet üzerine İsrail polisi perşembe günü Müslümanların Tapınak Tepesi’ne girişini yasaklamış, cuma günü sadece 50 yaşın üzerindekilere giriş hakkı tanımıştı. Caminin pazar günü ibadet için gelen tüm Müslümanlara ve Yahudi ziyaretçilere açılmasıyla durum normal döndü.

Ancak aşırı sağcı aktivistler, Glick’in vurulmasını gerekçe göstererek Yahudilere de Tapınak Tepesi’nde ibadet etme özgürlüğünün tanınmasını gerektiğini savunuyorlar.

 Öte yandan göğsünden ve karnından ağır yaralanan Glick’in durumun iyiye gittiği öğrenildi. El Aksa Camii ve çevresi aylardır çeşitli şiddet olaylarına sahne oluyor ve Filistinliler için bir gösteri ve yürüyüş alanı olarak kullanılıyor.

Geçtiğimiz hafta Kudüs’ün doğusunda Filistinli bir kişinin arabasıyla tramvay istasyonuna girmesiyle biri bebek olmak üzere iki kişi hayatını kaybetmiş, polis aracı süren kişiyi olay yerinde vurmuştu. Bu olayların üzerine artan şiddet ve gösteriler üzerine İsrail bölgeye ek bin polis memuru daha göndererek sıkı güvenlik önemleri almıştı.

 

 Öte yandan Arap Birliği’nden İsrail’e uyarı geldi

Tapınak Tepesi’nde artan şiddet olaylarını değerlendirmek ve bölgede yaşanan gerilimi düşürmek için pazar günü acil olarak toplanan Arap Birliği, İsrail’in ‘kırmızı çizgi’yi aştığını belirterek uluslararası toplumu yardıma çağırdı. Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ahmed Bin Hilli, 22 delegenin bir araya geldiği toplantının ardından, “İsrail kırmızıyı çizgiyi aştı.Tüm Arap dünyası ve uluslararası toplum bu olaylara ve İsrail’in Kudüs’ü işgaline dur demeli,” şeklinde açıklamada bulundu.

Toplantıda ayrıca Gazze’deki son durum da masaya yatırıldı.  Cuma akşamı Gazze’den İsrail’e bir roketin fırlatılması üzerine İsrail yazın gerçekleşen  Koruyucu Hat Operasyonu’nun ardından ilk kez Erez ve Kerem Şalom sınır kapılarını kapattı. Hamas’ın üst düzey yetkililerinden Musa Ebu Marzuk yazılı yaptığı açıklamada, “İsrail sınır kapılarını kapatarak ateşkesi ihlal ediyor. Bu oldukça çocuksu ve sorumsuz bir hareket. Kapatma konusunda ileri sürülen tüm gerekçeler geçersiz. Asıl yapılması gereken mevcut olan kapıların kapatılması değil aksine yeni kapıların açılması,” ifadelerini kullandı.