4 Kasım: 19 yıl evvel İsrail Başbakanı Yitshak Rabin bir suikast sonucu öldürüldü

Arap-İsrail barışı için yoğun çaba sarf eden, Oslo’da Filistin Lideri Yaser Arafat ile el sıkışan, İsrail’in eski Başbakanı, 1967 savaşının Genelkurmay Başkanı Yitshak Rabin, 19 yıl evvel bugün, 1995 yılında Tel Aviv’de barış yanlısı bir gösteri sırasında vurularak öldürülmüştü.

Dünya
4 Kasım 2014 Salı

Yigal Amir adlı radikal görüşlü bir genç, tipik İsrailli olmasının verdiği avantajla  korumaları geçerek zamanın  Başbakanı Rabin’in yanına kadar yaklaşmış ve üç el ateş etmişti. 

Askeri eğitimli suikastçının tabancasından çıkan kurşunlarla ağır yaralanan Rabin derhal korumaları tarafından hastaneye kaldırılmış ancak doktorların tüm çabalarına rağmen, Oslo, Filistin-İsrail Barış Anlaşması’nın mimarı vurulduktan 40 dakika sonra hayata veda etmişti. 

Vurulduğu gece kanlı ceketinden çıkan konuşma metninde İbrahim Peygamber’in tüm torunları için barış istediğini belirten Rabin’in, Araplar ile barışın zor olduğunu iddia eden İsrailli radikallere verdiği bir cevap tarihe geçmişti: “Barış zaten dostlar ile değil nefret ettiğin düşman ile yapılır.”

Rabin 1994 yılında Nobel Barış Ödülü’ne de layık görülmüştü.