Rus milyarderlerinin yüzde 25’i Yahudi

Rusya’nın finans konularında otorite internet sitesi lanta.ru’ya göre, Rusya’nın en zengin 200 kişisinden 48’i Yahudi asıllı. 48 Rus Yahudi’sinin toplam serveti 133 milyar dolara yakın.

Dünya
4 Kasım 2014 Salı

Ancak, lanta.ru internet sitesinin Rus zenginlerini ve tahmini net servetlerini yayınlaması Rus Yahudi Cemaati tarafından hoş karşılanmadı. 

Rus Yahudi Cemaati’nin sesinin dünyada duyurulmasında önemli bir rolü olan ve basın tarafından tanınan Alex Tenzer, bir açıklama yaparak, listenin yayınlanmasının antisemit eylemleri körükleyeceğini belirtti.

Tenzer’e göre, Rus ekonomisinin son Ukrayna krizi ile sendelemesi, Putin’in popülerliğinin azalması ve Rus Ruble’sinin batılı ülkelerin  yaptırımları dolayısı USD karşısında yüzde 20 değer kaybetmesi ülkede ırkçılığı her an ateşleyebilir. 

Lanta.ru sitesinin yayınladığı en zengin Ruslar listesinin bir diğer dikkat çekici özelliği de listede yer alan  etnik Rus vatandaşlarının 200 kişide sadece 89 kişi olması. 

Etnik Ruslar toplam nüfusun yüzde 81’ini oluştururken 200 kişilik zenginler listesinin yarısını bile dolduramamaları, ülkede büyük servetlerin azınlıklarda olduğunun da bir göstergesi.

Bu gerçek daha şimdiden Rus basınında tepki konusu oldu. 

Rus gazeteci ve  aynı zamanda Vladimir Putin’in danışmanı olan Nikolai Svanidze,  böyle bir listenin yayınlanmasının sakıncalarını şöyle dile getiriyor: “Söz konusu liste, tıpkı zamanında Nazilerin zenginleri fişlemesi gibi,  Rusya’nın zenginlerini etnik kökenlerini belirterek yayınladı. Bu hareket Rus toplumunda sosyal infial uyandırmaktan başka bir işe yaramayacaktır.”