Tasarım bienali başladı: 1 Kasım-14 Aralık

Tuna SAYLAĞ Sanat
30 Ekim 2014 Perşembe

İkinci Tasarım Bienali, Zoe Ryan küratörlüğünde, 1 Kasım-14 Aralık tarihleri arasında ‘Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil’ başlığıyla gerçekleştirilecek. Bienal kapsamında İstanbul’daki tasarım odaklı ofis, mağaza, atölye, imalathane ve yapıların ziyaret edileceği Tasarım Rotaları’nın bilet satışı başladı. Tasarım Rotaları’na bu yıl, çeşitli bölgelerin kendine has dokularının inceleneceği tematik rotalar da eklendi. Rotalar, kentin her iki yakasında belirlenen 12 bölgeyi kapsıyor. Bienal süresince devam edecek etkinlik programı çerçevesinde çocuklar ve gençler, bienalin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nda sergilenen 53 proje arasında bir tasarım yolculuğuna çıkacaklar. Ayrıca yerli-yabancı 33 üniversite 78 projesiyle bienale katkıda bulunacak.

 

Hasan Pehlevan’ın ‘Ev’i

Hasan Pehlevan ‘EV / HOME’ adlı sergisini 21 Ekim-15 Kasım tarihleri arasında MERKUR’de gerçekleştiriyor. ‘EV’ insanın dünyası, aynı zamanda doğa ile olan bağının ne kadar koptuğunu da gösteren bir simgedir. İnsanın makro bir evrenden mikro bir evren olan ‘EV’ içine yerleşme süreci aynı zamanda doğayı yeniden şekillendirme deneyimidir. Sanat, doğadan kopmayı başardığı oranda bir gerçekliğe dönüşür.

Renkler rüya ve gerçeklikler dünyasından kurtulmanın imgesidir. “EV” imgesi üzerinden hareketle imajlar üreten Hasan Pehlevan adeta dünyayı tekrardan renklendirmekte ve renkler ile yaşam arasında tekrardan bir bağ kurmaya çalışmaktadır. Sanatçı, bu son sergisinde karşımıza renkli dinamik hareketli kompozisyonlar, kültür, çevre ve ev gibi terimleri ele alarak çıkıyor.

www.galerimerkur.com

‘At’nağme’ Tolga Eti Sanat

Evi’nde

Tolga Eti Sanat Evi,  Çin takvimine göre 2014 yılının At yılı olması vesilesiyle at figürünü sanatının merkezine yerleştiren Türk sanatının ve çağdaş sanat eğitiminin duayeni, Prof. Dr. Süleyman Saim Tekcan’ın gravür, yağlıboya ve heykellerini, ‘At’nağme’ başlıklı sergiyle 1 Kasım- 13 Aralık tarihleri arasında izleyiciyle buluşturuyor.

  www.tolgaetigaleri.com

 

Yinon Muallem ‘Funky Dervish’ ile Kuruçeşme Ada’da

Besteci, perküsyon sanatçısı Yinon Muallem yeni albümünü 7 Kasım Cuma akşamı Kuruçeşme Ada’da tanıtacak. Muallem’in müziği, pek çok yabancı müzisyenden tam not alarak İsrail ile Türkiye arasında kültürel bir bağ kurduğuna dikkat çekiliyor. O gece ‘Funky Dervish’ lakabıyla sahneye çıkacak olan Muallem’e vokalde Sumru Ağıryürüyen, udda Selim Koytak, ney ve gitarda Volkan İncuvez eşlik edecek.

Tel: 212. 263 90 03

 

Türkiye’de Kadınların Üniversitede 100. Yılı

Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu ve İstanbul Kadın Müzesi, Türkiye’de kadınların üniversiteye giriş hakkını elde etmelerinin 100. yılını, uluslararası bir sempozyum ve sergi ile kutluyor.  6-7-8 Kasım günlerinde Karaköy Minerva Palas’ta düzenlenecek olan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği - Uluslararası İyi Örnekler Sempozyumu’na, ‘Kadınların Üniversitede 100 Yılı - İnas Darülfünunu / Kadın Üniversitesi 1914 – 1919’ başlıklı sergi eşlik edecek. Sergi, 7 Kasım – 21 Aralık tarihleri arasında, Yunanistan Başkonsolosluğu Sismanoglio Megaro’da izlenebilir.

Babylon sunar: Jack White

Günümüzün en yetenekli müzisyen ve prodüktörlerinden, efsanevi The White Stripes kurucusu Jack White, Babylon’un kabına sığmayan konserler serileri kapsamında Türkiye’de ilk kez 7 Kasım Cuma akşamı Garanti Bankası ana sponsorluğunda Volkswagen Arena’da! Rolling Stones tarafından gelmiş geçmiş en iyi gitaristlerden biri olarak gösterilen sanatçı, son olarak geçtiğimiz aylarda son yirmi yılın en çok satan plağı rekorunu elde eden ikinci albümü Lazaretto’yu yayımladı.

 

Natasha Paremski’den piyano tınıları

Kusursuz tekniği ve enerjik performansı ile güçlü bir yorumcu olan Rus asıllı Amerikan piyanist Natasha Paremski, 19 Ekim’de Londra, Royal Albert Hall’da Royal Philharmonic Orchestra / Eduardo Portal ile verdiği konserin ardından 8 Kasım akşamı Sakıp Sabancı Müzesi the Seed’de sahne alacak. Sanatçı, Brahms, Chopin ve Rachmaninov’un eserlerinden oluşan bir repertuar sunacak.

www.istanbulresitalleri.com

 

‘Burası sakin, karşı kıyıda cephe var’

FKM, 1915’te Çanakkale’de savaşan ve Bozcaada’da konuşlanan Fransız askerlerinin kartpostalları, 14 Ekim - 10 Aralık günleri arasında, Birinci Dünya Savaşı’nın yüzüncü yılı anma etkinlikleri vesilesiyle, İstanbul Fransız Kültür Merkezi, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (IFEA) ve Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi işbirliğiyle, özel bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Bu sergi, Osmanlı donanmasının 18 Mart 1915’deki Çanakkale zaferinin ardından, Gelibolu Yarımadası’nda savaşan Fransız askerlerinin dinlenme bölgesi olarak konuşlandıkları Bozcaada’dan gönderdikleri kartpostallardan oluşuyor.  Sergide yer alan 300’e yakın Bozcaada kartpostalı, Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi kurucusu Hakan Gürüney’in özel koleksiyonuna ait. Bu kartpostallar, bir yandan savaşın acımasız yüzünü ortaya çıkarırken diğer yandan askerlerin günlük yaşamlarına ışık tutuyorlar. Tarihçi Alexandre Toumarkine ve Tarihçi Loubna Lamrhari, serginin küratörlüğünü, İzzeddin Çalışlar ise sergi tasarımını üstlendiler.

www.ifturquie.org