İsrail, Nazi’nin hayatını öven müzikali eleştirdi

İsrail Dışişleri Bakanlığı, bir Nazi savaş suçlusu olan Herbert Cukurs’un hayatını öven Letonya yapımı müzikal oyunu eleştirdi

Dünya
30 Ekim 2014 Perşembe

Geçtiğimiz ayın başında Letonya’da sahnelenen ‘Cukurs, Herbert Cukurs’ adlı müzikal oyun bir Nazi savaş suçlusu olan Arajs Komando Birlikleri Komutan Yardımcısı Herbert Cukurs’un hayatını konu alıyor. Arajs Komando Birlikleri, Nazilerin Letonya’yı işgalinden sonra girişilen Letonya Yahudilerinin yok edilme sürecinde rol oynamış ve Cukurs da bu sürece bizzat katılmıştı.

İsrail ile ilgili olmayan sanatsal yapıtlar hakkında nadiren yorum yapan İsrail Dışişleri Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, “İsrail, Letonyalı Nazi savaş suçlusu Herbert Cukurs’un hayatını onurlandıran müzikal oyununu şiddetle kınıyor” ifadelerine yer verdi.

Simon Wiesenthal Merkezi İsrail Bürosu Başkanı Efraim Zuroff, “İsrail senelerdir ilk defa Baltıklarda insanlık suçlarının üstünün örtülmeye kalkılmasını eleştirdi ve bu olumlu bir adım” diye konuştu. Zuroff ayrıca Holokost’tan kurtulanların ifadelerinde Cukurs’un Yahudileri bizzat öldürdüğü ve onlara işkence ettiğine dair ifadelerin de yer aldığını sözlerine ekledi.

Letonya Devleti ise özel olarak yapılan oyunu eleştirmesine rağmen oyunun gösterimini yasaklamadı.