Polonya’da ‘Hayat Müzesi’ açılıyor

Polonya Yahudileri Tarihi Müzesi sürekli sergisini ziyarete açmaya hazırlanıyor

Dünya
30 Ekim 2014 Perşembe

Geçtiğimiz yıl nisan ayında açıldığından beri konser, seminer ve çeşitli gösterilere ev sahipliği yapan ve gerçekte müze olarak tasarlanan bina bu hafta içinde müzenin asli ve sürekli sergisi olan ‘Polonya Yahudilerinin Tarihi’ni ziyarete açmaya hazırlanıyor.

Avrupa’da antisemitizmin tekrar yükselişe geçtiği bu günlerde, Varşova’nın ara sokaklarındaki bir mahallede yükselen buzlu camla kaplı bir binanın içinde yer alan ve kendi içinde genişleyen sekiz koridordan oluşan müzede, Yahudilerin günlük hayatta kullandıkları pek çok eşya ve görsel bulunuyor. Yahudilerin Polonya’da ilk yaşam kurdukları Orta Çağ’dan günümüze hayatlarını inceleyen müzede, Soykırım için de bir koridor ayrılmış durumda.

67 milyon dolara mal olan müze ilk senesinde yaklaşık 300 bin ziyaretçi tarafından ziyaret edilirken, yetkililer bu sene en az 500 bin kişinin müzeyi ziyaret etmesini beklediklerini açıkladı.

1939 yılında Polonya’da yaşayan 3,5 milyon kişilik Yahudi nüfusunun 300 bin kadarı savaştan sağ kurtulmayı başarabildi. Hayatta kalan Polonya Yahudilerinin yaklaşık yüzde 90’ı başta İsrail ve ABD’ye göç etti. Günümüzde nüfusu 38 milyon kişiye ulaşan Polonya’da 25 bin kadar Yahudi’nin kaldığı tahmin ediliyor.