Yıldız futbolcu Taulent Xhaka, Nazi selamı vermekle suçlanıyor

Dünya
30 Ekim 2014 Perşembe

İsviçre Futbol Federasyonu, FC Basel’in Arnavut defans oyuncusu Taulent Xhaka hakkında, BSC Young Boys ile oynanan ve 1-0 biten maçın ardından Nazi selamı verdiği iddiaları üzerine soruşturma başlattığını duyurdu.

Sosyal medyada yayılan bir resimde sağ kolu göğsüne bükülmüş, diğer resimde kolu öne açılmış bir şekilde görülen ve halk arasında büyük hayal kırıklığına neden olan resimler için Xhaka, kolunu sadece ailesine salladığını iddia etti.

Avrupa Yahudi Parlamentosu İngiliz temsilcisi Tal Ofer, Xhaka ile ilgili bizzat FC Basel, İsviçre Futbol Federasyonu ve UEFA’ya şikâyette bulunduğunu açıkladı. Xhaka suçlu bulunursa disiplin cezası alacak.

Ofer ayrıca, Aralık 2013’te West Bromwich Albion’a gol attıktan sonra Fransız komedyen Dieudonne Mbala Mbala’nın icat ettiği ters Nazi hareketi ‘quenelle’i yaptığı gerekçesiyle Fransız futbolcu Anelka ile ilgili de İngiltere Futbol Federasyonu’na şikâyette bulunduğunu sözlerine ekledi.

Ofer, “Topluma daha güçlü ve sert mesajlar göndermek gerekiyor. UEFA antisemitizm dâhil olmak üzere her türlü ırkçılığa karşı sıfır tolerans göstermelidir. Eğer ırkçılığa kulüp dâhil ise söz konusu kulüp ligden men edilmelidir. Böyle bir olaya oyuncu dâhil ise uzun süre futbol oynamaktan men edilmelidir” dedi.