İsrail Devlet Başkanı ırkçılığa savaş açtı

İsrail’in yeni Devlet Başkanı Reuven Rivlin, şimdiye kadar olan devlet başkanlarının aksine, ırkçılığa karşı mücadelede daha aktif rol almak istiyor.

Dünya
27 Ekim 2014 Pazartesi

İsrail’in yürürlükte olan anayasası gereği Devlet Başkanı makamı, ülkenin yönetiminden çok devlet törenlerinde bulunmak, İsrail adına uluslararası toplantılara katılmak gibi daha çok protokol açısından önemli görevlerde bulunmayı gerektiriyor.

Ancak Rivlin, JTA haber sitesine yaptığı açıklamada sadece protokol görevleri ile ilgilenmeyeceğini, son aylarda İsraillilerle Araplar arasında artan nefret söylemi ile mücadele edeceğini belirtiyor. 

Rivlin’e göre, nefret söylemi bir tür sosyal hastalık ve devletin görevi bu hastalığı toplumu daha fazla yozlaştırmadan tedavi etmek. 

Rivlin pazar günü bir üniversitede İsrail’in 75 öğretim üyesine karşı yaptığı konuşmada bu konuda neler düşündüğünü şöyle ifade etti: “İsrail toplumu hasta ve görevimiz bu hastalığı tedavi etmek. Son günlerde İsrailli Araplarla,  Yahudiler arasındaki gerilim son haddine ulaşmış, taraflar arasındaki sosyal ilişki hiçbir zaman olmadığı kadar kopmuştur. İsrail toplumu hasta ve görevimiz bu hastalığı tedavi etmek.” 

Rivlin, sadece son zamanlarda yaptığı nefret söylemi karşıtı konuşmalar dışında, aynı zamanda İsrail’in sağcı partisi Likud kökenli bir lider olmasına rağmen Araplara  karşı yapılan nefret söylemine karşı aldığı hassas tutumla da dikkat çekiyor.