Yurtdışı tatillerinin teknolojik İsviçre çakısı

Mobil yaşamın hayatımıza kattığı uygulama çılgınlığı sayesinde artık herhangi bir işi çok iyi yapan en az iki uygulama bulmak mümkün. Buna bir de bazı farklı coğrafyalardaki kullanım alışkanlıklarını eklediğinizde ortaya büyük bir mozaik çıkıyor. Umarım hepiniz tüm seyahatlerinizi keyifli, teknolojiden yardım alarak, günlük hayatın stresinden uzaklaşarak yaparsınız

Aydın BOLKAR Teknoloji
22 Ekim 2014 Çarşamba

Geçtiğimiz bayram tatili ve sonrasını Amerika’da, Kaliforniya’da geçirdim. Daha önce Amerika’da hiç araba kullanmamıştım ama trafiğin çok hızlı akması, trafik ışıklarının yerleşiminin Türkiye’den farklı olması, metrik sistemden farklı bir sistem kullanılıyor olması beni epey tedirgin ediyordu.

Aynı şekilde, gideceğimiz şehirlerde kalacağımız yerleri, hem daha ekonomik olması, hem de yerel bir tecrübe edinebilmek adına Airbnb sitesinden kiraladık. Beş yıllık geçmişi olan bu site üzerinden dünyanın dört bir yanından ev sahipleri, evlerinin tamamını veya bir bölümünü kısa süreli olarak kiralıyorlar. Çok güvenli olan bu sistemin yaratıcılarından Airbnb.com, kısa sürede aldığı yatırımlarla şirket değerini 10 milyar doların üzerine çıkarmayı başardı. Türkiye’de de birkaç arkadaşımın İstanbul’daki evlerini kiraladıkları bu sistemle çalıştıklarını biliyordum ama daha önce hiç kalmadığım için nasıl bir tecrübe olacağını merak ediyordum.

Kaldığımız her üç evde de, önceden resimlerinde gördüğümüz tüm detaylar aynen karşımıza çıktı, hiçbir sürprizle karşılaşmadık ve seyahatimizin hem rahat ve konforlu, hem yerel, hem de ekonomik olmasını sağladı.

Dünyanın her yerini bilmiyorum ama Amerika’da tatilde, eğer araba kullanıyorsanız, İsviçre çakınızın önemli bir parçası Waze – Sosyal Navigasyon Yazılımı. Google tarafından geçtiğimiz sene 1 milyar dolara satın alınan İsrail menşeili bu yazılım ile bizimle birlikte Los Angeles bölgesinde bulunan 35 bini aşkın sürücünün anlık geri bildirimleri ile gitmek istediğimiz yere en kısa yoldan, en az trafiğe takılarak ulaşmayı başardık. Yoldaki polis, kamera, kaza, radar bulunan noktalar anlık olarak diğer kullanıcılar tarafından işaretlendiği için kusursuz bir doğrulukta yol bilgisi sunuluyordu. Aynı şekilde, sokak ve şehir isimleri de yazılım üzerinde sesli biçimde okunduğu için herhangi bir dönüşte ‘Yüz metre sonra sağa dönün’ yerine ‘Yüz metre sonra Lincoln Bulvarı’nda sağa dönün’ şeklinde bilgilendirici mesajlarla hata yapma riskini en aza indiriyordu.

Tatilde gezdiğiniz yerlerde yürüyerek kaybolmak da güzeldir belki ama San Francisco gibi tüm cadde ve sokakların cetvelle çizilmiş şekilde neredeyse birbirinin aynı gibi gözüktüğü şehirlerde sokaklarda kaybolduktan bir süre sonra insan yolunu bulmayı istiyor, burada da devreye Google Maps giriyor. Yürüyüş ile yön gösterme anlamında rakipsiz olan bu yazılımla tüm kaybolmalarınız da kontrol altında olacak.

Yurtdışında seyahate gittiğinizde turistik aktiviteler, geziler, görülecek yerler ve bunlarla ilgili rezervasyonları yapmak başlı başına bir iş. Bununla ilgili benim bundan önceki 1-2 seyahatimde de tercih ettiğim uygulama Triposo. Dünyanın turistik belli başlı tüm şehirlerini barındıran ücretsiz bilgilerin yer aldığı bu uygulama üzerinden online tur şirketi Viator aracılığı ile turları satın alabiliyorsunuz. Seyahatimiz süresince altı tur satın aldık, biri hariç hepsi sorunsuzdu, birinde de telefonda sorunumuz giderildi ve paramız iade edildi.

Teknolojik İsviçre Çakısı’nın son ama belki de en önemli aracı Foursquare. Son dönemde geçirdiği evrim sonrasında Swarm ve Foursquare adlı iki ayrı uygulamaya dönüşen bu uygulama ile, dünyanın bir ucunda bile olsanız sizden önceki lezzet avcılarının veya gezginlerinin tecrübelerini paylaştıkları yeme-içme mekanları hakkında detaylı bilgilere ve tarafsız, sansürsüz yorumlara ulaşabiliyorsunuz.

Mobil yaşamın hayatımıza son yedi senede kattığı uygulama çılgınlığı sayesinde artık herhangi bir işi çok iyi yapan en az iki uygulama bulmak mümkün. Buna bir de bazı farklı coğrafyalardaki kullanım alışkanlıklarını eklediğinizde ortaya büyük bir mozaik çıkıyor. Umarım hepiniz tüm seyahatlerinizi keyifli, teknolojiden yardım alarak, günlük hayatın stresinden uzaklaşarak yaparsınız.

Siz siz olun, seyahate çıkmadan önce, seyahat boyunca kullanacağınız tüm uygulamaları ayrı bir sayfada toplayın ve kendi kendinize başka hiçbir uygulamayı kullanmayacağınıza söz verin, özellikle de iş e-maillerinizi…:)