Almanya, Nazilerin yağmaladığı sanat eserleri için yeni merkez açıyor

Almanya, Nazi döneminde yağmalanan sanat eserlerinin sahiplerinin araştırılması için yeni bir merkez açmaya hazırlanıyor

Dünya
22 Ekim 2014 Çarşamba

Alman hükümeti, Nazilerin yağmaladığı sanat eserlerinin Yahudi sahiplerine teslim edilip edilemediğini sağlıklı bir şekilde takip edebilmek için eserlerin menşeilerini araştırma amaçlı yeni bir merkezin kurulması yolunda bir takım girişimlerde bulundu.

Geçtiğimiz yıl Nazi döneminin ünlü sanat tüccarlarından birinin oğlu olan Cornelius Gurlitt’in Münih’teki dairesinde oldukça zengin ve Nazi döneminde yağmalanarak ele geçirildiği tahmin edilen bir koleksiyonu yıllardır sakladığı ortaya çıkmış ve bu sebeple Alman hükümeti yoğun eleştirilere maruz kalmıştı.

Merkezin kurulmasıyla, Almanya’da bu konuda yetkili yerel, devlet ve federal görevlilerin tek bir çatı altında toplanarak kökeninden emin olunamayan sanat eserlerini araştırma yönünde daha ciddi çalışmalar yapılabileceği söyleniyor.

Magdeburg’da kurulacak merkez için halen federal Alman hükümetine bağlı eyalet başkanlarının ve belediye idari teşkilatlarının onay vermeleri bekleniyor.

Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Ronald S. Lauder, Almanya’yı bu konuyu daha önce ele almaya çağırdıklarını ve gelişmelerin sevindirici olduğunu belirtti. Lauder, “Almanya Kültür Bakanı Grütters’e bu konuya adanmışlığından ve bu vakfın kurulmasına verdiği emekten dolayı teşekkür ederiz. Sanat eserlerinin menşeilerini araştıracak ve bu eserlerin hem asıl sahipleri hem de sanat koleksiyoncuları için adil ve makul bir çözüm üretmeye çalışacak yeni bir merkez kurulmasına tam destek veriyoruz,” dedi.

Diğer yandan, Alman sanat koleksiyoncusu Cornelius Gurlitt’in tek yasal mirasçısı olarak belirlediği İsviçre’de bulunan Bern Kunst Sanat Müzesi tarafından  yapılan açıklamada, yirminci yüzyıl başlarında yapılmış yüzlerce sanat eserinden oluşan ve tahmini değeri bir milyar doları geçen koleksiyonun bağışının, aralarında Naziler tarafından yağmalanmış eserler olma ihtimali bulunmasına rağmen kabul edildiği bildirildi.