Alman politikacıdan Rotschild gafı

Dünya
22 Ekim 2014 Çarşamba

Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) yerel politikacılarından Sabine Wölfle’ün Rotschild ailesi hakkında antisemit komplo teorisi sunan bir videoyu Facebook’ta paylaşması infial yarattı.

Rotschildler hakkındaki komplo teorileri Almanya’daki antisemitlerin uzun süredir yaydığı propagandalardan olup, 1940 yılı Nazi Almanya’sında Yahudi Rotschild ailesinin dünyayı kontrol etmek istediği ve Almanya’ya ölümcül bir tehdit olduğu propagandası yapılan ‘Rotschildler’ adlı bir film çekilmişti.

Almanya’nın Baden-Württemberg eyalet meclisinde vekil olan Wölfle de benzer fikirleri savunan ‘Rotschildler’in Gücü’ adlı videoyu Facebook’ta paylaştı. 

Alman Yahudi Sosyal Demokratları durumu şok ile karşıladıklarını belirtti. Grup, bir politikacının Rotschildler hakkındaki komplo teorilerinden ve bu teorilerin antisemit doğasından bihaber olmasını şaşkınlıkla karşıladıklarını vurgulayarak politikacının özür dilemesini talep etti.

Alman-Yahudi ilişkileri ile ilgilenen AJC Berlin Ramer Enstitüsü de bu durumun SPD’deki antisemitizmin ilk örneği olmadığını ve bu tür iftiraların yayılmasının kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Konu hakkında açıklamada bulunan Wölfle ise videonun antisemit geçmişinden haberdar olmadığını, videoyu finans sektörü hakkındaki eleştirileri nedeni ile paylaştığını dile getirdi. Wölfle böyle bir videoyu paylaşmadan önce videoyu daha iyi incelemesi ve paylaşmaması gerektiğini kabul etti. Politikacı son olarak antisemitizmi kınadığını belirterek, hislerini incitmiş olabileceği herkesten özür dilediğini bildirdi.