Lieberman’dan Abbas’a IŞİD benzetmesi

Mahmud Abbas Filistinlilere, Yahudi yerleşimcilerin Tapınak Dağı’na girişinin engellenmesi çağrısında bulundu. İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman’ın buna tepkisi ise sert oldu

Dünya
22 Ekim 2014 Çarşamba

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Filistin lideri Mahmud Abbas’ın Filistinlilere Yahudilerin Tapınak Dağı’nı ziyaret etmelerini engellemeleri çağrısı yapmasını, Abbas’ın böylesine hassas bir yeri dile getirerek bölgede çatışma çıkması istemesinin göstergesi olarak niteledi. Lieberman, Abbas ve Filistin Yönetimi’ni Doğu Kudüs’te çıkan olayların arkasında olmakla suçladı.

Lieberman, Abbas’ın sözlerinin kendisinin antisemit ve Holokost inkârcısı olarak Filistin’in Yahudilerden arınmasını isteyen gerçek yüzünü  gösterdiğini sözlerine ekledi. Lieberman Abbas için, “Uluslararası camiaya sarf ettiği hoş sözler arkasında İsrail ve Yahudilere karşı cihat çağrısı yapan bir adam var,” diyerek onu IŞİD’e benzetti.

Abbas özellikle son ay yoğunlaşan Yahudi grupların Tapınak Dağı ziyaretleri üzerine, El Fetih’in ‘yerleşimcilerin’ girişine engel olmada öncülük etmesi gerektiği çağrısında bulunmuştu. Kudüs’ün doğusunda Filistinliler ile İsrail güvenlik güçleri arasında zaman zaman çatışmalar yaşanıyor. Abbas tüm Filistinlilerin bir araya gelerek Kudüs’ü savunması gerektiğini dile getirdi ve BM Güvenlik Konseyi’ne İsrail’in 1967 öncesi sınırlara geri çekilmesi çağrısında  kararlı olduğunu belirtti.