İstanbullular Türk Yahudi kültürü ve tarihi mirasını keşfediyor

30 Avrupa ülkesinde geleneksel olarak organize edilen ‘Yahudi Kültürü Avrupa Günü’ etkinlikleri bu yıl 26 Ekim Pazar günü gerçekleşecek

Toplum
20 Ekim 2014 Pazartesi

İstanbul’un Galata Semtinde ve İstinye Park AVM’de eşzamanlı olarak yapılacak etkinlikler aracılığıyla Türk Yahudileri gelenek ve kültürel öğelerini tanıtmayı amaçlıyor.

İlki 1999 yılında yapılan Yahudi Kültürü Avrupa Günü Türkiye dahil olmak üzere, Avrupa’nın 30 farklı ülkesinde düzenlenen etkinliklerle Yahudilerin kültürel ve tarihi mirasını tanıtma amacıyla düzenleniyor. Her yıl düzenlenen Yahudi Kültürü Avrupa Günü bu yıl 26 Ekim Pazar günü, Yahudilerin yüzyıllar boyunca yoğun olarak yaşadığı İstanbul’un Galata Semti ve İstinye Park AVM’de yapılacak etkinliklerle kutlanacak. Tamamı halka açık olan etkinlikler Türk Yahudileri’nin geleneklerini gözler önüne serecek.

İstinye Park AVM’de yapılacak etkinlikler kapsamında Yahudilerin dini ve kültürel törenlerini yansıtan bir fotoğraf sergisi yer alacak. Ayrıca, saat 12.30 -13.30 arası Ayşe Kulin ‘Nefes Nefese’ ve Mario Levi ‘Size Pandispanya Yaptım’;  saat 14.30-15.30 arası Zülfü Livaneli ‘Serenad’ ve  Bensiyon Pinto ‘Anlatmazsam Olmazdı’ adlı kitaplarını ziyaretçiler için imzalayacaklar.

Saat 16.30’da Neve Şalom Sinagogu’nda Yahudi geleneklerine göre gerçekleşecek temsili Düğün Töreni tüm ziyaretçilere açık olacak. Aynı mekanda fotoğraf sanatçısı Alberto Modiano’nun ‘Zaman ve Mekan İçinde Musevilik’ konulu sergisi de gezilebilecek.

Bir diğer faaliyet de, 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’nde yer alacak. Küratörlüğünü araştırmacı Naim Avigdor Güleryüz’ün yaptığı ‘Mesleklerinde İlk Türk Yahudi Kadınlar’ konulu sergiyi gezmek isteyen ve Türk Yahudi Tarihi ile ilgilenen ziyaretçiler için müze tüm gün açık olacak.

Ressam Habib Gerez’in resim sergisi ise Ortaköy Kültür Merkezinde yer alacak.

Etkinliklerin tam programı için:

www.yahudikulturuavrupagunu.com