Holokost kurtulanı 75 yıl sonra lise diplomasına kavuştu

ABD Seattle’da yaşayan 86 yaşındaki Holokost kurtulanı Henry Friedman, 75 yıl sonra lise diplomasına kavuştu.

Dünya
16 Ekim 2014 Perşembe

Çocukluğu Polonya’da geçen Friedman’ın 1939 yılında Naziler ülkesini işgal edip Yahudileri gettolara ve kamplara gönderince lise diploması almaya fırsatı olmamış.

Savaş yıllarında yaşanan Holokost felaketinden, ailesi ile birlikte sığındığı Hıristiyan bir ailenin koruyuculuğu sayesinde kurtulan Friedman, savaş sonunda ABD’ye giderek hayatını orada kurmuş.

Son 20 yıldır  Seattle's Kent School’da gençlere Holokost  sırasında yaşadıklarını anlatan adam, yıllar boyu her mezuniyet balosunda  kendisinde bir şeylerin eksik olduğunu hissetmiş.

86 yaşındaki Holokost kurtulanının ruh halini fark eden Seattle's Kent School yöneticileri düzenledikleri ayrı bir törenle yaşlı adama yıllar sonra Nazilerin almasına engel olduğu lise diplomasını verdi.

Diploma töreninin ardından yerel KING 5 News kanalına konuşan Friedman duygularını şöyle özetledi: “Yaşamım boyunca hep bir şeylerin hayatımda eksik olduğunu hissettim, şimdi o eksik tamamlandı. Ne kadar mutlu olduğumu ifade edecek İngilizce kelimeleri bulmakta zorlandığımı söyleyebilirim.” 

Kent School öğretmenlerinden  Chris Loftis, Friedman’a neden lise diploması verdikleri ile ilgili gerekçeyi şöyle açıklıyor: “Yüzlerce öğrencimiz onun sayesinde hayatın gerçekte ne demek olduğunu öğrendi. Eğitim sadece okumak, yazmak ve aritmetik değildir, eğitim aynı zamanda hayatı, mücadeleyi, insanlığı öğrenmektir.

Friedman, bugüne kadar yaptığı konuşmalar ile öğrencilerimiz için gerçek bir öğretmen olmuştur.”