İngiltere’den Filistin Devleti’ne onay

Dünya
16 Ekim 2014 Perşembe

İngiliz Parlamentosu, pazartesi günü Filistin’in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi 274 oyla kabul etti

İngiliz Parlamentosu, Filistin’in devlet olarak tanınmasına ilişkin önergeyi 274 oyla kabul etti, oylamada 12 milletvekili ret oyu kullandı.

Kabul edilen önergenin hükümeti bağlayıcılığı bulunmamasına rağmen kararın uluslararası etkilerinin olması bekleniyor. Parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası, ‘Hükümetin Filistin Devletini tanımasına’ ilişkin önergeyi dört saat görüştü. Parlamenterler oturum sırasında Ortadoğu sorunu ve bölgenin geleceğine ilişkin görüşlerini paylaştı.

Muhalefetteki İşçi Partisi’nin Filistin’in Dostları Grubu Başkanı Grahame Morris tarafından hazırlanan, “Parlamento, hükümetin İsrail Devleti’nin yanı sıra Filistin devletini tanıması gerektiğine de inanıyor” başlıklı önerge, görüşmelerin ardından oylandı.

274 milletvekilinin kabul oyu verdiği önerge hakkında, 12 milletvekili ret oyu kullandı. Oturumun başında konuşan Morris önergenin, “Barışa doğru atılmış küçük ama sembolik olarak önemli bir adım” olduğunu ifade etti.

Birleşik Krallık’ta devletleri parlamento değil, hükümet tanıyor. Dolayısıyla oylama sonucunun bağlayıcılığı bulunmuyor ve sembolik nitelik taşıyor. İngiltere Başbakanı David Cameron ile koalisyon hükümetini oluşturan Muhafazakâr ile Liberal Demokrat partilerin bakanları önergeyle ilgili çekimser kalmayı tercih etti.

Cameron’ın lideri olduğu Muhafazakâr Parti’den bazı milletvekilleri ile İngiltere’nin İsrail Büyükelçisi Matthew Gould  da Ortadoğu sorununda iki devletli anlaşmaya ve barışa ulaşılmadan, sınırları belli olmayan Filistin’in devlet olarak tanınamayacağını vurguladı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı da bir açıklamaya yaparak İngiliz Parlamentosu’nun böyle bir oylamaya yaparak barış sürecini riske attığına dikkat çekti.

İsveç bu ayın başında Filistin’i tanıma kararı almıştı. Dünyada 130’dan fazla ülke Filistin’i bağımsız bir ülke olarak tanıyor.