Simon Wiesenthal Merkezi hâlâ hayatta olması muhtemel Nazi birliği üyesi 80 kişinin ismini saptayarak Alman yetkililere iletti
Merkezi Los Angelas’ta bulunan Yahudi insan hakları sivil toplum örgütü Simon Wiesenthal Merkezi’nin (Simon Wiesenthal Center – SWC) en tanınmış Nazi avcısı Efraim Zuroff, ölüm kampları kurulmadan önceki dönemde kurulan Einsatzgruppen adlı mobilize birliğe bağlı 76 erkekten ve 4 kadından oluşan isim listesini Alman Adalet ve İçişleri Bakanlığı’na verdiklerini açıkladı.
Zuroff, Associated Press haber ajansına yaptığı açıklamada SS subay ve emniyet personelinden meydana gelen birliklerin görevinin Yahudileri toplayarak kurşuna dizmek olduğunu belirtti.
Einsatzgruppen birliklerinin 1943 senesine kadar bir milyondan fazla Sovyet asıllı Yahudi ve on binlerce farklı etnik gruptan insanı öldürdükleri düşünülüyor.
Zuroff, “Ölüm kamplarında fiilen öldürme işlemi çok az sayıda kişi tarafından gerçekleştiriliyordu - gaz odalarına gazı koyan kişiler tarafından. Ancak Einsatzgruppen’de ise hemen herkes bir katildi, her bir üye buna aktif olarak katılmıştı” diye konuştu.
Zuroff sıkı bir çalışma yaparak tahminen 3 bin kişilik olduğu düşünülen katliam birliği üyeleri arasından doğum tarihleri belli olan bin 100 üyenin listesini çıkardıklarını ve bu kişiler arasından 1920 ile 1924 seneleri arasında doğmuş ve hâlâ hayatta olabilecek 80 kişiyi belirlediklerini sözlerine ekledi.
SWC olarak Almanya’daki katı kişilik hakları kanunlarından dolayı şüphelilerin adreslerini belirleyemediklerini ancak bu kişilerin yaşayıp yaşamadıklarının bakanlık tarafından kolayca tespit edilebileceğini ifade eden Zuroff bu kişilerin yakalanmalarını umduklarını belirtti.