Gazze’ye ilk inşaat malzemeleri ulaştı

Dünya
15 Ekim 2014 Çarşamba

Filistinli yetkililer pazar günü Kahire’de düzenlenen Gazze’ye yardım konulu uluslararası konferansta destek anlaşması uyarınca İsrail hükümetinin salı günü Gazze’ye inşaat malzemelerinin girişine izin verdiğini açıkladı. Anadolu Ajansı’na açıklamalarda bulunan Gazze sınırı yetkililerden Mounir al-Ghalban, “İsrail’de faaliyet gösteren Filistinli özel bir taşıma şirketi aracılılığıyla çimento, çelik ve çakıl taşın taşıyan 70 kamyonluk bir konvoyun İsrail ile Gazze arasındaki tek ticari kapı olan  Kerem Şalom sınır kapısından Gazze’ye girişine izin verildi” dedi.

Filistin Kamu İşleri Bakanı Hussein al-Sheikh  gelişmeleri Facebook sayfasında onaylarken Gazze’nin inşasının başlamasının İsrail’in yıllardır bölgede devam eden ambargosunun sona erdiğinin bir işareti olarak değerlendirilebileceğini belirtti.

Al-Sheikh, “İnşaat malzemeleri bölgeye BM’nin yardımlarıyla giriyor. Malzemeler özel sektör aracılığıyla daha önceden belirlenen ihtiyaca göre gerekli yerlere dağıtılacak” diye konuştu.

İsrail inşaat malzemelerinin Gazze’ye girişine Hamas’ın terör amaçlı kullandığı tünellerin yapılmasını ya da var olanların genişletmesini engellemek için izin vermiyordu.

İsrail geçtiğimiz sene eylül ayında, altı yıl aradan sonra ilk kez Gazze’nin sahil şeridinde bulunan bölgeye inşaat malzemelerinin girişine izin vermişti. Ancak ekim ayında İsrailli yetkililerin Gazze’den İsrail’e uzanan ve kaçakçılık amacıyla kullanılan yeni yer altı tünellerinin yapıldığını ortaya çıkarmasıyla malzemelerin girişi yeniden yasaklanmıştı.