Birlik hükümeti ilk kez bir arada

Hamas ile birlik hükümeti kuran El Fetih, 2007 yılındaki darbenin ardından ilk kez Gazze’ye giderek hükümetin ilk toplantısını gerçekleştirdi

Dünya
15 Ekim 2014 Çarşamba

Filistin Başbakanı Rami Hamdallah, Filistin birlik hükümeti kurulması için yapılan ilk toplantıya katılmak üzere geçtiğimiz perşembe Gazze’ye gitti. Gezi, 2007 Hamas darbesinden beri bir ilk olma özelliği taşıyor.

Hamdallah görüşme sonrası düzenlediği basın konferansında, “Filistinli taraflar arasındaki sürtüşme geride kalmıştır, hükümetimiz Gazze’de yaşamı eski haline getirmek için görev başındadır” şeklinde konuştu. Yaz aylarındaki çatışmada yıkılan semtlerden birini ziyareti sırasında Hamdallah Gazze’nin yeniden inşasının hükümetinin ajandasında en öne alınacağını açıkladı. Hamdallah, Kahire’de pazar günü yapılan zirvede, birlik hükümetinin bağışçı ülkelere kapsamlı bir yeniden inşa planı sunduğunu belirtti.

Filistinli bakanlar Batı Şeria’dan Gazze’ye İsrail’den geçiş izni aldıktan sonra, İsrail-Gazze sınır kapısı olan Erez’den geçtiler. İzinlerin verilmesi birlik hükümeti kurulduktan sonra üyelerin geçişine izin vermeyeceğini açıklayan İsrail’in tutumundaki değişikliği gözler önüne serdi. Birlik hükümetinin öncelikli görevinin Gazze’nin yeniden inşası oluşu ve başta Avrupa, BM ve ABD olmak üzere uluslararası bağışçı ülkelerin, şehrin yeniden inşası görevinin El Fetih-Hamas hükümetine ait olduğunu açıkça belirtmesinden sonra İsrail daha fazla engel çıkarmadı.