Yeni Gazze için ilk adım

Gazze’nin yeniden inşası amacıyla Pazar günü Kahire’de düzenlenen uluslararası konferansta katılımcı ülkeler 5,4 milyar dolar yardım sözü verdiler. Konferansın ardından, ilk inşaat malzemeleri İsrail üzerinden Salı günü Gazze’ye girdi

Dünya
15 Ekim 2014 Çarşamba

Pazar günü Mısır’ın başkenti Kahire’de, İsrail ile yazın yaşanan savaş sırasında hasar gören Gazze’nin yeniden yapılandırılması ilgili düzenlenen ve 50’den fazla ülkenin temsilcilerinin katıldığı bir günlük konferansta Gazze’ye toplam 5,4 milyar dolar yardım sözü verildi.

2 bin 200 Filistinli ve 72 İsraillinin hayatını kaybettiği, 100 binden fazla kişinin evsiz kaldığı savaşın ardından Gazze’nin yeniden inşa edilmesi için 4 milyon dolara ihtiyaç duyulduğu açıklanmıştı.

Yardım miktarını açıklayan Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, Mısır devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, “Katılımcı ülkeler, hem Gazze’nin yeniden yapılandırılması hem de Filistinlilerin günlük ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 5,4 milyar dolar yardım sözü verdi,” dedi.

Konferans sonrası açıklamalarda bulunan Katar Dışişleri Bakanı Halid Atiyye, en büyük yardımın Katar’dan geldiğini ve Gazze’nin yeniden inşası için 1 milyar dolarlık bir bütçe ayırdıklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Washington yönetiminin ilk açıkladığı 118 milyon doların ardından yapılan ek bağışla toplamda 212 milyon dolarlık bağış taahhüdünde bulundu.

Gazze’de yaşayanların acil olarak yardıma ihtiyacı olduğunu vurgulayan Kerry, “Bu insanların önümüzdeki hafta ya da yarın değil hemen şimdi yardımımıza ihtiyaçları var” diye konuştu.

Yapılan yardımları açıklamaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Kerry, Hamas’ın halihazırda İsrailli sivillere her an roket saldırısı düzenleme olasılığı bulunduğunu ve bunun da gelecekte daha büyük sıkıntılar doğurabileceğine dikkat çekti.

İsrail- Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlaması için çağrıda bulunan Kerry her iki tarafın da istikrar sağlamak için şimdiye kadar uzun uğraşlar ve zor kararlar verdiğine dikkat çekti. Kerry, “Ateşkes, barış demek değildir. Yeniden anlaşma masasına dönmeli ve zor ama gerçek kararların alınabilmesi için taraflara yardımcı olmalıyız” dedi.

Türkiye de Gazze için 200 milyon dolarlık yardım sözü verdi. Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Kuzey Afrika Masası Genel Müdürü Can Dizdar, “Türkiye, Gazze’nin imarı için 2014-2017 yılları arasında ilave 200 milyon dolar daha yardımda bulunacak” açıklamasını yaptı.

“Anlaşmazlıklara son verme zamanı”

Konferansa başkanlık eden Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah El Sisi açılış konuşmasında Gazze’nin yeniden inşasının İsrail’le yapılacak kalıcı ateşkese bağlı olduğunu ve İsrail’in bir an önce Filistin lideri Mahmud Abbas ile anlaşmaya varmaları gerektiği mesajını verdi.

Anlaşma için tüm yetkinin Abbas’ta olduğuna değinen Sisi, “İsraillileri ve hükümeti barış yapmaya çağırıyoruz, zaman anlaşmazlıklara son verme zamanı” dedi.

Konferansta Sisi’den sonra söz alan Abbas ise, “Gazze’de büyük bir yıkım yaşandı. Yer altı ve yer üstü kaynakları yok edildi. Tek elektrik kaynağı olan santral ve tüm hükümet binaları bombalandı. Artık Filistin ekonomisinin İsrail’in kontrolü altında kalması mantıklı değil. BM temsilcilerinin, yardımda bulunacak ülkelerin ve uluslararası finans kurumlarının koordineli bir şekilde çalışarak bir an önce gerekli yardımları ulaştırmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının şart olduğunu ileri süren Abbas konuşmasını şöyle sürdürdü: “Batı Şeria’daki topraklarımızın yüzde 60’ını İsrail’in engellemeleri nedeniyle kullanamıyoruz. İsrail’in barış görüşmelerinde alınan kararları uygulamaması bölgede sürekli bir şiddete neden oluyor. İsrail Mescid-i Aksa’ya ve diğer İslami kutsal mekânlara yönelik baskınlarına tekrar başladı. BM Güvenlik Konseyi’nin İsrail’in elinde bulundurduğu Filistin topraklarından çekilmesi için bir takvim belirlemesini istiyorum.”

Konferansa, diğer delegelerin katılımdan vazgeçmelerini engellemek adına davet edilmemesi kararıyla ilgili açıklamalarda bulunan İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Gazze’nin inşası için İsrail’in iznine gereksinimleri olduğunu hatırlattı.

Lieberman, “İsrail’in katılımı ve işbirliği olmadan Gazze’yi yeniden yapılandırmanız mümkün değil. Yerel halkın yaşadığı yerlerdeki altyapının inşası için elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağız” dedi.

BM barış görüşmelerinin başlamasını istiyor

 

İki günlük ziyaret için Kudüs ve Batı Şeria’ya giden BM Genel Sekreteri Moon biraraya geldiği İsrail Başbakanı Netanyahu ile barış müzakereleri hakkında konuştu

 

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, iki günlük resmi ziyaret kapsamında pazartesi günü Kudüs’te İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. İsrail ile Filistin Yönetimi arasındaki barış görüşmelerinin devam etmesi taraflara çağrıda bulunan Moon, “Bugünkü statükonun kalıcı bir hale gelmesini engellemek için bir an önce harekete geçmeliyiz. İki devletli çözüm her iki tarafa da barış getirmenin tek yolu. Tek taraflı atılacak adımlar gelecek için bir zemin hazırlamaya yetmez” diye konuştu.

Moon uluslararası topluma da barış görüşmelerinin yeniden başlamasına destek vermeleri için çağrıda bulundu. Netanyahu ise Moon’un çağrısını şöyle karşılık verdi: “Ben de İsrail halkı da yıllardan beri barıştan yanayız ancak Hamas barış yapmak isteyen herkesin, hepimizin düşmanı. Gerçek barış ancak ‘barış’a inanan kişilerle sağlanır. Tek taraflı çaba barışın sağlanması için yeterli olmayacak, tam tersine durumun daha da kötüye gitmesine neden olacak ki bunu hiç birimiz istemeyiz.”

Moon Netanyahu ile görüşmesinden önce Ramallah’a giderek Filistin Başbakanı Hamdi Ramdallah’la bir araya geldi.