Taliban’ın 11 yaşında katletmek istediği kız Nobel Barış Ödülü aldı

2014 Nobel Barış Ödülü, Hintli Kailash Satyarthi ile Pakistanlı Malala Yousafzai arasında paylaşıldı.

Dünya
10 Ekim 2014 Cuma

 Satyarthi ile Yousafzai’nin dünyanın en prestijli ödülüne layık görülmesinin sebebi, cehaletin karanlığına karşı verilen savaşta gösterdikleri örnek cesaret.

Norveç Nobel Komitesi Başkanı Thorbjorn Jagland, basına yaptığı açıklamada, çocukların ekonomik olarak sömürülmelerinin kabul edilemez olduğunu belirterek,

 “çocuklar okula gitmeli” şeklinde konuştu. 

Bugün 14 yaşında olan Yousafzai okula gitmek istediği için Pakistan’da Taliban tarafından başından vurulmuş, ancak  mucize eseri İngiltere’de bir hastaneye sevk edilen küçük kız hayatta kalmayı başarmıştı.

Yousafzai, o günden bu yana, uluslararası arenada  doğuda küçük kızların okula gitmesine karşı olan bağnaz düşünce tarzına karşı bir sembol olmuştu.

 60 yaşındaki Satyarthi ise Hindistan’da çocukların okula gitmesi yerine çalıştırılmasına karşı verilen savaşa katkılarından dolayı ödüle layık görüldü.

Nobel Komitesi Barış Ödülü ile ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Kimlerin Nobel alacağına karar veren bu komite, Hindu, Müslüman ve Pakistanlı olan bu kişilerin radikalizm ve cehalete karşı verilen ortak savaşta gösterdikleri cesaretten etkilenmiştir.”