Modiano, Nobel Edebiyat ödülüne layık görüldü

Babası 2. Dünya Savaşı’nın en karanlık yıllarını yaşamış bir İtalyan Yahudisi olan ve tüm kitaplarında Holokost’un kurbanlarında yarattığı travmayı konu edinen yazar Patrick Modiano, Edebiyat dalında Nobel ödülü kazandı.

Dünya
10 Ekim 2014 Cuma

Ödülü veren İsveç Akademisi Genel Sekreteri Peter Englund, Modiano’ya ödülün verilmesi ilgili yaptığı konuşmada,  Fransız yazarı modern zamanların Marcel Proust’u olarak niteledi.

İsveç Akademisi ödülün neden verildiği konusunda yaptığı açıklamada, Modiano’nun tüm romanlarının birbirleri ile bir harmoni içinde olduklarına dikkat çekerek, yazarın acı hatıraları, kayıpları ve kahramanlarının kimlik arayışlarını kusursuz bir şekilde anlattığını belirtti.

2. Dünya Savaşı’nın bittiği yıl olan 1945’te doğan yazarın ilk romanı 1968 yılında yayınlanan Place de Étoile (Paris’te bir meydan) idi.

Modiano, bu romanında Nazi işgali altındaki Fransa’da tüm Yahudilerin kimliklerini belli etmek için göğüslerine sarı yıldız takma mecburiyetini anlatıyordu.

Son romanı 2014’te yayınlanan ‘Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier’ (Mahallede kaybolmayasın diye) olan yazarın 30 ‘dan fazla eseri bulunuyor.