Uluslararası Af Örgütü’nden eleştiri

IŞİD´in Kobani’yi kuşatması sırasında Türkiye’de Kürt asıllı vatandaşlar ile güvenlik güçleri arasında yaşanan sokak çatışmaları Uluslararası Af Örgütü’nün gündeminde.

Dünya
9 Ekim 2014 Perşembe

Uluslararası Af Örgütü resmi bir açıklama yaparak, özellikle Türkiye’nin doğusunda meydana gelen sokak protestolarında Türk güvenlik güçlerinin kullandığı yöntemleri eleştirdi.

Açıklamada, “Türkiye hükümeti şiddet olaylarını durdurmak için harekete geçmeli” şeklinde ifadeler kullanıldı.

Örgütün Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner'ın, "Türk yetkililerin gerginliği sonlandırmak için kararlı ama mutlaka insan haklarına saygı duyan kolluk faaliyetleriyle harekete geçmesi gerekiyor" sözlerine yer verildiği açıklamada, "Yaşanan ölümler ile sayısız protestocunun yaralanması ile ilgili derhal bir soruşturma başlatılması çok önemli. Güvenlik güçlerinin kullanacağı her türlü güç, -özellikle gereklilik ve orantılık ilkeleri açısından- kesinlikle uluslararası insan hakları standartlarıyla uyumlu olmalı" denildi. 

ABDden Türk Ordusunun tutumuna eleştiri 

Öte yandan AP ve Reuters’e konuşan ancak ismini vermekten kaçınan bir  ABD Dışişleri yetkilisi  Türk ordusunun harekete geçmesi halinde Kobani’de yaşanan trajedinin çok kısa bir sürede  sona ereceğini ve IŞİD’in geri çekileceğini belirtti.

Ancak aynı yetkili Türkiye’nin bunu yapmakta kararsız olduğunu, ordunun stratejik açıdan Suriye Kürtlerinin güç kazanmasını istemediğini dile getirdi.