Fransız Yahudileri İsrail’e 30 milyon dolar miras bıraktı

2014 yılının başından eylül ayına kadar, öldüğünde servetini İsrail Devleti’ne bırakmak isteyenlerin toplam bağışı 30 milyon doları buldu.

Dünya
29 Eylül 2014 Pazartesi

Miras olarak verilen tutarın büyük bir bölümünü 20 milyon dolar ile ismini açıklamak istemeyen bir hayırseverin bağışı oluşturuyor.

Yahudi ülkesine 20 milyon dolar miras bırakan ismi saklı bağışçının iki isteği var; biri isminin asla açıklanmaması ikincisi bu servetin bir asker hastanesinin yapımında ve savaşta sakatlanan askerlerin rehabilitasyonunda kullanılması.

 Servet sahibi insanların  milyonlarını devletlerinden kaçırmak için  vergi cennetleri aradığı bu dünyada, bir devlete milyonları miras bırakmak İsrail’in tarihinde ilk değil.

İsrail’in 1948’de kurulduğundan bu yana yüzlerce kişi İsrail’e servetlerini bağışladı.

Dünya Yahudileri tarafından İsrail’e yılda 30 ile 40 milyon dolar arası miras bırakılıyor.

Şu ana kadar İsrail Devleti’ne yapılan en büyük miras bağışı rekoru  54 milyon dolar ile bir Fransız sanat eseri komisyoncusuna ait.

2004 yılında hayata veda eden Ignace Hellenberg  miras mektubunda servetini paylaştırırken İsrail Devletini de mirasçıları arasına yazmaktan kaçınmamıştı.

Bağışlanan servetler vefat eden kişinin miras mektubunda belirtilen şekilde kullanılıyor, ancak paranın nerede kullanılacağı açık olarak belirtilmemişse miras bırakılan servetler bir fonda toplanıyor  ve İsrail Hükümeti’ne bağlı özel bir birim tarafından kamu harcamalarına yönlendiriliyor.