Auschwitz’in kurtarılışının 70. yılına özel tören

Güney California Üniversitesi Soykırım Vakfı ve Dünya Yahudi Kongresi, Auschwitz Kampı’nın kurtarılışının 70. yılı onuruna düzenlenecek etkinliklere destek vereceklerini açıkladı

Dünya
24 Eylül 2014 Çarşamba

Güney California Üniversitesi (USC) Soykırım Vakfı- Görsel Tarih ve Eğitim Enstitüsü ile Dünya Yahudi Kongresi, Auschwitz Ölüm Kampı’nın kurtarılmasının 70. yılını anma amacıyla, global bir iletişim ve eğitim programı olan Auschwitz: Geçmiş Günümüzde’yi resmen destekleyeceklerini açıkladı. Program kapsamında Dünya Yahudi Kongresi, ölüm kampından kurtulan yüz kişiyi 27 Ocak 2015 tarihinde gerçekleşecek törene getirecek. Organizasyonun resmi düzenleyicileri Auschwitz-Birkenau Devlet Müzesi ve Uluslararası Auschwitz Konseyi’nden Piotr M.A. Cywiński yaptığı açıklamada bu tarihin çok özel bir gün olacağını ve anma gününde Soykırım’ın trajedisi, getto ve ölüm  kamplarındaki zalim şartlar hakkında bilgi vermek için gelen Holokost kurtulanlarının onur konukları olacaklarını belirtti. Dünya Yahudi Kongresi Başkanı Robert Singer da, “Auschwitz sadece dünyanın en büyük Yahudi mezarlığı değil, ayrıca insanlık tarihinin en büyük organize toplu katliamı olan Soykırım’ın sembollerinden de biridir. Bu tören muhtemelen bu kadar çok kurtulanın son kez bir araya gelebilecekleri ve artık aramızdan ayrıldıklarında dâhi unutulamayacak tarifsiz acılarını paylaşabilecekleri bir tören olacak,” dedi.

1941-1945 yılları arasında Alman işgali altında bulunan Polonya’daki Auschwitz Ölüm Kampı’nda çoğu Yahudi olmak üzere yaklaşık 1,1 milyon kişi hayatını kaybetti. USC Soykırım Vakfı-Görsel Tarih ve Eğitim Enstitüsü, o günleri yaşayan insanlarla görsel içerikli röportajlar yaparak, şahitler aracılığıyla tüm katliamlara ışık tutmayı hedefleyen bir kuruluş. Kurum bugüne kadar toplumları harekete geçirmek ve eğitmek amacıyla 53 binden fazla röportaj arşivleyerek tarihin bizzat yaşayanlar tarafından gelecek nesillere aktarılmasına ve korunmasına katkıda bulunuyor.