İsrail ve Hamas yeniden bir araya geliyor

İsrail ve Hamas, kalıcı bir barış için Mısır arabuluculuğunda yeniden bir araya gelmeye hazırlanıyor.

Dünya
22 Eylül 2014 Pazartesi

Yaz aylarında 50 gün süren çatışmanın ardından bir ateşkes anlaşması imzalayan İsrail ve Hamas, kalıcı anlaşma için bazı koşulların görüşülmesini ileri bir tarihe bırakmışlardı. Bu kapsamda taraflar yeniden bir araya gelmeye hazırlanıyor. İsrail’deki diplomatik kaynakların açıklamalarına göre görüşmeler salı günü Mısır’ın başkenti Kahire’de gerçekleşecek.

Mısır yönetimi arabuluculuğunda gerçekleşecek görüşmeler, İsrail’in Koruyucu Hat Operasyonu’nun bittiği 26 Ağustos tarihinden 28 gün sonra olacak.

İsrail, Hamas’ın yeniden silahlanmasının önlenmesini ve Gazze’nin silahsızlandırılmasını isterken, Hamas Gazze’ye İsrail ve Mısır’dan girişlerin serbest bırakılmasını gündeme getirecek. Hamas’ın diğer talepleri arasında kamuoyu görevlilerinin maaşlarının ödenmesi için İsrail’den mali kaynakların transfer edilmesi, Gazze’ye bir havaalanı ve liman açılması.

Mısır yönetimi aslında tarafları Kahire’ye çarşamba günü davet etmişti ancak çarşamba akşamı başlayacak Roş Aşana Bayramı nedeniyle İsrail görüşmenin bir gün öne alınmasını istedi.