Sobibor’daki gaz odaları kazı çalışmaları sonunda ortaya çıkartıldı

Polonya’daki Sobibor Ölüm Kampı’nda yer alan ve 1943 yılında Naziler tarafından yok edilen gaz odaları, uzun bir arkeolojik çalışma sonucunda ortaya çıkarıldı.

Kültür
18 Eylül 2014 Perşembe

Arkeoloji ekibinin başında yer alan Yoram Haimi, 2007 yılında başladıkları çalışmada hedefledikleri başarıya ulaştıklarını belirtti. Kazı çalışması Yad Vaşem – Uluslararası Holokost Araştırma Merkezi, Alman-Polonya Derneği ve Majdanek Müzesi’nin desteği ile yürütülüyordu. Yıllardır süren kazı çalışmaları sırasında arkeologlar toprak altından yüzük, küpe, parfüm şişeleri, ilaç kutuları ve madalyon gibi binlerce kişisel eşya çıkardılar.

Yad Vaşem tarihçilerinden Dr. David Silberklang, “Sobibor’daki gaz odalarının tam yerinin keşfedilmesi, Holokost araştırmalarındaki en önemli bulgulardan biridir,” diyerek yapılan keşfin değerini vurguladı. 

 “Gaz odaları yakınlarında çalışan Yahudilerden hiçbiri hayatta kalmadı. Bu nedenle, ortaya çıkartılan bu bulgular, işlenen cinayetlerin tek kanıtı olarak kaldı. Yaşadıkları acıyı gösteren ufak bir pencere.”

Dr. Silberklang keşifle ilgili açıklamalarını şöyle devam etti:

“İlk kez kamptaki cinayetlerin tertibatını ve düzeneğini daha iyi anlayabileceğiz. Yahudilerin, ölüme gidene kadar nelere tahammül etmeye çalıştıklarını bileceğiz.

Ayrıca, gaz odasının tam büyüklüğü kapasitesi hakkında daha iyi bir yorum yapmamızı sağlayacak. Bu sayede kampta katledilenlerin sayısı hakkında daha kesin bir bilgimiz olacak."