IŞİD günde 3 milyon dolar kazanıyor

Radikal terör örgütü IŞİD kaçak petrol satışından, insan ticaretine, mal kaçakçılığından, haraç almaya günde üç milyon dolar kazanıyor.

Dünya
15 Eylül 2014 Pazartesi

Ancak terör örgütünün en büyük gelir kaynağını Irak’te ele geçirdiği petrol kuyularından sağladığı petrolü Türkiye ve Ürdün gibi sınır ülkelerinden geçirip kanunsuz yollardan satması oluşturuyor.

AP haber ajansının ismini vermekten kaçınan bir ABD istihbarat yetkilisinden öğrendiğine göre, terör örgütünün maddi kaynakları şimdiye kadar hiç bir kanunsuz örgütün sahip olmadığı kadar büyük.

Analistlere göre terör örgütü Irak ve Suriye’de kontrolü altında tuttuğu onbir petrol kuyusundan elde ettiği yakıtı kara tankerleri ile komşu ülkelere sevk ederek burada kaçakçılara satıyor.

Kuzey Irak’ta bir İnsani yardım örgütü için çalışan Denise Naftali’nin AP ajansına açıkladığına göre,  kaçak petrol komşu ülkelerdeki sınır güvenliğinin zayıf olması dolayısı ile kolayca müşteri buluyor.

Bu yolla normalde piyasa değeri varil başına 100 dolar olan petrol kaçakçıların eline varili 25 dolara kadar geçebiliyor.