Gazzeli çocuğa mucizevi ameliyat

Normal şartlarda organ naklinin çok zor olacağı böbrek hastası Gazzeli çocuk İsrail’de mucizevi bir ameliyat ile hayata döndürüldü.

Dünya
11 Eylül 2014 Perşembe

Gazze’de yaşayan ve doğuştan böbrek hastası olan Filistinli çocuk sonunda çareyi organ naklinde aramış ve henüz altı yaşında iken Mısır’a giderek ameliyat olmuştu.

Ancak 14 yaşındaki M (İsrail güvenliği sebebi ile hastanın adını açıklamıyor) 8 yıl sonra yeniden hastalandı ve nakil edilen böbrek işe yaramaz hale geldi.

Çocuğun ailesi sonunda İsrail- Hayfa’daki Ram Bam Tıp Merkezi’ne başvurarak çocuklarının ölümcül sağlık problemine çare aradılar.

Çocuğu muayene eden doktorlar, nakil edilen böbreği besleyen  damarların kronik hastalıktan dolayı kullanılmaz hale geldiğini ortaya çıkardılar.

Bunun üzerine doktorlar, çocuğun kız kardeşinden alınan sağlıklı böbreği vücuda nakletmeden önce sağlam damarları ayrıştırarak yeni böbreğin zarar görmesini engellemeye çalıştılar.

Ancak, ikinci böbrek nakli de komplikasyonlar doğurunca hasta  ameliyattan daha iki saat geçmeden yeniden bıçak altına yatmak zorunda kaldı.  Bu sefer de böbrekten çıkan toplardamarlar çalışmaz hale gelmişti.

Ram Bam Hastanesi böyle bir durumla ilk defa karşılaşmasına rağmen doktorların aklına gelen fikir bir mucizenin gerçekleşmesini sağladı.

Doktorlar  çareyi sentetik damar benzeri bir konektörü hastanın böbrek ve karaciğer toplardamar çıkışına yerleştirmekte buldu.

Ameliyat başarılı oldu ve çocuğun kan değerleri hızla normale döndü.

 Doktorlar M’yi, 8 ay boyunca hastanede kontrol altında tutuktan sonra, böbreğin çalıştığından emin oldular ve onu taburcu ettiler.

Şimdi artık şanslı Gazzeli çocuk sadece periyodik kontrol için hastaneye gelmek zorunda...