Brüksel müze saldırısında IŞİD şüphesi

Dört ay önce silahlı saldırıya uğrayan Brüksel Yahudi Müzesi kapılarını tekrar açmaya hazırlanırken dört kişinin öldüğü olayın faili olduğundan şüphelenilen kişinin IŞİD ile bağlantısı olduğu ortaya çıktı

Dünya
10 Eylül 2014 Çarşamba

Dört ay önce yapılan ölümlü saldırı sonucu kapanan Belçika’nın başkenti Brüksel’deki Yahudi Müzesi 14 Eylül’de yapılacak Avrupa Yahudi Kültür Günü etkinlikleri kapsamında yeniden kapılarını açacak. Avrupa Yahudi Kültürünü Koruma ve Tanıtma Derneği (AEPJ) dört ay önceki saldırıda hayatını kaybeden dört kişi için açılışta saygı duruşu yapılacağını belirtti. Söz konusu saldırıda iki İsrailli turist, müzede çalışan bir Belçikalı ile bir Fransız hayatını kaybetmişti.

Fransız gazetesi Le Point da geçtiğimiz cumartesi saldırı ile ilgili açığa çıkan yeni bilgileri yayınladı. IŞİD’in 2013 yılında alıkoyup 2014 Nisan’ında serbest bıraktığı gazeteci Nicholas Henin’in demeçlerine dayanan haberde, saldırının baş şüphelisi Mehdi Nemmouche’nin IŞİD üyesi olduğu iddia edildi. Habere göre Nemmouche Suriye’de IŞİD’e katılmış ve burada Suriyeli ve diğer yabancı tutsaklara işkence etme görevini üstlenmişti.

Nemmouche Brüksel’deki olaydan birkaç gün sonra Amsterdam’dan otobüsle Marsilya’ya vardığı sırada yapılan pasaport kontrolleri sırasında göz alınmıştı. Brüksel’de tutuklu bulunan Nemmouche 12 Eylül’de mahkeme önüne çıkacak.