İsveçli politikacılar antisemitizm karşıtı yürüyüşe katıldı

Avrupa’da artan antisemit saldırıları protesto etmek için Stockholm’de İsveçli politikacıların da katıldığı bir yürüyüş düzenlendi

Dünya
3 Eylül 2014 Çarşamba

Geçtiğimiz haftasonunda İsveç’in başkenti Stockholm’da antisemitizm karşıtı bir yürüyüş yapıldı. Gösteriye İsveç hükümetinden bakanlar ve muhalefet parti liderleri de katıldı.

Stockholm Yahudi Cemaati’nin düzenlediği ve binlerce kişinin katıldığı yürüyüşe İsveç dışından da birçok Yahudi kuruluşu katıldı.

Yürüyüş geçtiğimiz haftalarda hem İsveç hem tüm Avrupa’da gittikçe artan antisemit olaylar nedeni ile düzenlendi. Bu olaylar sırasında İsveç’in Malmö kentindeki bir sinagoga bu sene üçüncü kez saldırılmış, Yahudilerin işyerleri ve evlerine Nazi amblemleri çizilmiş, sokakta Yahudilere hakaret edenler olmuştu.

Konu hakkında konuşan İsveç Yahudi Cemaatleri Başkanı Lena Posner-Körösi, birkaç hafta içinde İsveç’te genel seçim yapılacak olmasına rağmen çok sayıda politikacının yürüyüşe katılmış olmasının önemli olduğunu vurguladı. Körösi yürüyüşün İsveç’te ne Yahudilere ne de başka azınlıklara ayrımcılık yapılmasının hoş görülmeyeceğini gösterdiği belirtti.

Yürüyüşe katılan İsveç Entegrasyon (Göçmenlik) Bakanı Erik Ullenhag da geçtiğimiz yıllarda İsrail’in eylemleri nedeni ile İsveç Yahudi Cemaati’nin sorumlu tutulmak istendiğini, bu yüzden cemaatin kendini yalnız hissetliğini dile getirdi. Ullenhag bu yürüyüş ile Yahudi Cemaati’nin yalnız olmadığını ve desteklediğini gösterdiklerini belirtti.

İsveç’teki Siyonizm Federasyonu Başkanı Saskia Pantell insanların kendi hayatlarını tehlikeye atmadan İsrail’e destek verebilmeleri gerektiğini belirterek, “İsveç’te son antisemit saldırılar İsrail-Hamas çatışmasının sonucu meydana geldi. Açık ve demokratik bir toplumda hiç kimsenin İsrail’i haklı bulduğu için tehlike altında olmaması gerekiyor,” dedi.