Netanyahu: “İsrail her türlü senaryoya hazır”

İsrail Başbakanı Netanyahu Hamas’a karşı 50 gün boyunca sürdürülen Koruyucu Hat Operasyonu’nu ve pazar günü Suriye’den gönderilen insansız hava aracıyla ilgili yaptığı açıklamalarda ülke olarak her şeye hazır olduklarını belirtti

Dünya
3 Eylül 2014 Çarşamba

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Ordusu’nun pazar günü Suriye’den gönderilen ancak hükümete mi yoksa muhaliflere mi ait olduğunu belirlenemeyen bir insansız hava aracının (İHA)  Golan Tepeleri’nde imha edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, “İsrail Devleti kendisine yönelik Gazze ya da Golan Tepeleri’nde oluşabilecek her türlü senaryoya hazır,” dedi.

Netanyahu haftalık kabine toplantısında, “50 gün süren Koruyucu Hat Operasyonu’nda Hamas’ı attıkları füzeleri engelleyerek ve terör amaçlı kullandıkları tünelleri yok ederek bozguna uğrattık. Ordumuz ve güvenlik servisimiz Şin Bet, örgütün başındaki liderler başta olmak üzere binden fazla teröristi öldürdü; denizden, havadan ve karadan yapılan saldırıları engelledi; örgüte ait komuta merkezlerini, cephanelik ve mühimmat depolarını yok etti. Ayrıca Hamas ateşkes için tüm taleplerinden vazgeçmek zorunda kaldı. Liman, havaalanı, mahkûmların serbest bırakılması ve devlet memurlarının maaşları dâhil olmak üzere hiçbir talebini elde edemedi,” diye konuştu.

“Umarım sağlanan ateşkes ve sessizlik uzun süre devam eder ve Filistinliler Hamas ile barış arasında bir seçim yapmak zorunda olduklarını anlar. Çünkü bizim İsrail’i yok etmek isteyen bir örgüt ile masaya oturmamız mümkün değil,” diyerek konuşmasına devam eden Başbakan, “Ortadoğu’da operasyondan sonra yeni bir anlayış oluştu. Bölgedeki ülkeler artık İsrail’i bir düşman olarak değil, potansiyel partnerleri olarak görüyorlar,” dedi.

Konuşmasında El Fetih ve Hamas arasında kurulan birlik hükümetine de değinen Netanyahu, “Filistin Yönetimi’nin Gazze’ye girmesi ile ilgili bir sorunumuz yok. Bizim sorunumuz Hamas’ın Batı Şeria’ya girmesi,” yorumunu yaptı.

Operasyon süresince Filistin lideri Mahmud Abbas ile doğrudan temas kurmadıklarını ancak her zaman aralarında iletişim olduğuna değinen Netanyahu, “Barış görüşmelerine açığız ancak bizi haritan silmek isteyenlerle barış yapmayız,” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Abbas savaşın uzamasından Hamas’ı sorumlu tutuyor

Filistin lideri Abbas Hamas’ı Gazze’de iki aya yakın bir süre devam eden ve birçok insanın ölümüne yol açan savaşı gereksiz yere uzatmakla suçladı. Abbas geçtiğimiz cuma Filistin TV kanalına yaptığı açıklamada, “İki bin şehit, on bin yaralı ve elli bin yıkılmış, zarar görmüş bina... Tüm bunlardan kaçınabilirdik,” dedi.  Abbas açıklaması sırasında Hamas’la kurduğu birlik hükümetinin geleceğini de sorguladı.

Filistin Yönetimi’nden adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili de Hamas’ın, Filistin Yönetimi’nin Gazze’ye girmesini engellemeye çalıştığını belirterek, Hamas’ın Abbas hükümetiyle işbirliği yapacağına ilişkin söyleminin doğru olmadığını sözlerine ekledi. Yetkili ayrıca ileriki dönemde diplomatik krizlerin önüne geçmek amacıyla İsrail’e Filistin Yönetimi’yle yeniden barış görüşmelerine başlama çağrısında bulundu.

Gelecek hafta Filistin Yönetimi, Abbas’ın İsrail’in Batı Şeria’dan çekilmesi ve Filistin Devleti’nin kurulması üzere BM’e sunacağı program için Arap Ligi’nden onay almayı planlıyor. Bu teklif eylül ayında BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulu’na sunulacak.

Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan birçok ateşkesin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından İsrail ve Hamas geçtiğimiz salı günü ateşkes üzerine anlaşmıştı. Yapılan anlaşmaya göre Hamas, Mısır’ın olayların ilk başında önermiş olduğu anlaşma koşullarının neredeyse aynılarını içeren ateşkes önerisini kabul etti.

Meşal: “Bu son çatışma değil”

Hamas lideri Halid Meşal, son yaşanan savaşın Gazze ile İsrail çatışmalarının son turu olmayacağını söyledi. Geçtiğimiz perşembe Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen bir konferansta konuşan Meşal, “Bu sonuncu değil. Yalnızca amacımıza ulaşmamızda bir kilometre taşı. İsrail’in güçlü olduğunu ve uluslararası camia tarafından desteklendiğini biliyoruz. Hayallerimizi kısıtlamayacağız ve taleplerimizden ödün vermeyeceğiz, ”dedi.

Yedi hafta süren Gazze operasyonunun sonuçlarının tartışıldığı konferansta Meşal, İsrail’in Gazze kuşatmasının başarısızlığa uğradığını belirtti. Savaşmak zorunda bırakıldıklarını söyleyen Meşal yine de özgürlüğe giden yolda önemli bir istasyona vardıklarını ekledi. Meşal, “Savaş Filistinlileri Kudüs’e, El Aksa Cami’ne ve kutsal bölgelere yakınlaştırmıştır,” dedi. İsrail’in caydırıcılık teorisinin artık tutmadığının üstüne basan Meşal savaşı İsrail’in kalbine taşımayı başardıklarını sözlerine ekledi.

Hamas lideri, Gazze’yi yeniden inşa etme görevinin başta birlik hükümeti olmak üzere uluslararası topluma ait olduğunu ifade etti. Mısır’a Refah sınır kapısını açma çağrısını yineleyen Meşal, kuşatmanın sona erdirilmesi, bir havaalanı ile liman inşa edilmesi ve mahkûmlarının serbest bırakılması taleplerinden asla vazgeçmediklerini yineledi.