İsrail ile ilişkiler eskisi gibi

Yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu, açıkladığı 62. hükümet programında ele aldığı İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin Gazze ablukasının kalkmasına bağlı olduğunu belirtti

Dünya
3 Eylül 2014 Çarşamba

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 62. hükümet programını 1 Eylül’de TBMM Genel Kurulu’nda okudu. Ortadoğu’da son dönemde yaşanan ge­lişmelere de yer verilen programda, Türkiye’nin insanlık dramının sona erdirilmesi ve bölgede sürdürülebilir bir barış sağlanması doğrultusundaki aktif çabalarının ve Filistin ulusal birlik hükümetine yö­nelik güçlü desteğinin devam edeceğine vurgu yapıldı.

  Programda, “İsrail’in Mavi Marmara saldırısıyla ilgili olarak Mart 2013’te özür dilemesinin ardından başlayan normalleşme sürecinde ilerleme kaydedilmesi, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları ve başta Gazze olmak üzere uyguladığı kısıtlamaları sona ermedik­çe mümkün olamayacaktır,” ifadeleri kullanıldı.

 

DIŞİŞLERİ’NDEN İSRAİL’E  KINAMA

Dışişleri Bakanlığı, 1 Eylül’de bir açıklama yaparak, İsrail’in Batı Şeria’daki yerleşimlerle ilgili faaliyetlerini kınadı. “İsrail’in, Batı Şeria’da Filistin köylerine ait geniş bir araziye yeni yasadışı yerleşim faaliyetlerinde bulunmak üzere el koyma kararını kınıyoruz,” denilen açıklamada İsrail’in bu kararının Gazze’de sağlanan ateşkes ortamına olumsuz yansıyabileceği belirtildi.