Avustralya’da İsrail Filmleri Festivali protestoları yasaklandı

Avusturalyalı hakim trafiği gerekçe göstererek İsrail Filmleri Festivali protestosunu engelledi

Dünya
27 Ağustos 2014 Çarşamba

Filistin taraftarlarından oluşan bir grubun, Avustralya’nın başkenti Sydney’de yapılacak İsrail Filmleri Festivali’nin açılış gecesinde eylem düzenleme isteği Avustralyalı hâkim tarafından reddedildi.

New South Wales bölgesi Yargıtay hâkimlerinden Peter Hidden, protestonun trafiğin en yoğun olduğu iş çıkışı saatlerinde olacağı gerekçesiyle yürüyüşün engellenmesi yönünde mahkemeye başvuran polis teşkilatını haklı bularak, gerçekleşmeden bir gün önce protestoyu yasaklamıştı.

Planlanan protestoyu düzenleyen Filistin Hareket Grubu destekçileri bu kararın sivil özgürlüğe vurulmuş bir darbe olduğunu dile getirdi. Grubun üyelerinden Damian Ridgwell, “Mahkemenin kararını göz önünde bulunduracak olsak da, protesto hakkımızı kullanabileceğimiz alanları araştırmaya devam edeceğiz. İsrail Filmleri Festivali gibi kültürel etkinlikler, İsrail’in Filistinlilere uyguladığı katliamı aklamak için kullanılmakta. Amacımız bu alçak propagandaya resmen karşı tavır koymak,” dedi.

Festivali düzenleyen Avustralya-İsrail Kültürel Alışverişi Derneği Kurucusu Albert Dadon ise Yahudi Haber Ajansı JTA’ya yaptığı açıklamada Ridgwell’in söylediklerine itiraz ederek, “Ridgwell’in, kendi insanlarına karşı işlediği insanlık suçları için Hamas’ı kınadığını duyamıyoruz. Kendisinin açıklamaları, Hamas’ın İsrail’i şeytanlaştırma ve gayri meşrulaştırma amaçlarıyla örtüşmektedir. Festivalimiz İsrailli Yahudi ve Arap sinemacıları tanıtmakla birlikte en çok barışı teşvik etme amacını taşıyor,” dedi.