‘Uluslararası Dürüst’ nişanını iade etti

Holokost sırasında bir Yahudi’nin hayatını kurtardığı için Uluslararası Dürüst madalyası alan Hollandalı Henk Zanoli Gazze operasyonunda akrabalarının öldürüldüğü gerekçesiyle madalyasını iade etti

Dünya
27 Ağustos 2014 Çarşamba

1943 yılında hayatını riske atıp Yahudi bir çocuğu iki sene boyunca evinde saklayarak  kurtaran Hollandalı Henk Zanoli bu hareketinden dolayı 2011’de Yad Vaşem Müzesi ve İsrail Devleti tarafından Uluslararası Dürüst madalyası kazanmıştı.

91 yaşındaki Zanoli Gazze’de yaşayan altı akrabasının İsrail’in attığı bombalar sonucu hayatını kaybetmesi üzerine geçtiğimiz hafta Lahey’deki İsrail Büyükelçiliği’ne giderek madalyasını iade etti. İade sebebini İsrail Büyükelçiliği’ne mektupla belirten Zanoli, II. Dünya Savaşı sırasında babasının ve kardeşinin nişanlısının Nazi kamplarında öldüğünü, kız kardeşinin kocasının da direnişe yardım ettiği için Naziler tarafından idam edildiğini belirtti.  Zanoli geçmişine rağmen dört kuşak sonra ailesinin Gazze’de İsrail Devleti tarafından öldürülmesinin şok edici ve trajik olduğunu dile getirdi. Hollandalı bu şartlar altında İsrail Devleti’nin verdiği madalyaya sahip çıkmanın Gazze’de yasta olan akrabalarına ve II. Dünya Savaşı sırasında hayatını riske atarak Yahudi bir çocuğu evinde saklayan annesinin anısına saygısızlık olacağı ifade ederek madalyayı iade etti.