Tel Aviv’de yanlış alarm

Sabah saatlerinde Gazze’den İsrail’in güney bölgelerine onlarca roket atıldı.

Dünya
25 Ağustos 2014 Pazartesi

Tel Aviv’de ise alarm sirenleri Pazartesi saat 8.17 itibarı ile halkı sığınaklara koşmak zorunda bıraktı, ancak roket tehdidinin doğru olmadığı ortaya çıktı, yetkililer yanlış alarm verilmesi ile ilgili soruşturma başlattı. 

Pazartesi sabahı saat 6.30’dan sonra baraj halinde atılan roketler ve havan mermileri Eşkol, Hof Aşkelon ve civarda kırsal alanda bulunan  çiftlikleri hedef aldı.

Üç roket, İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe tarafından havada etkisiz hale getirilirken diğerleri açık alan düşerek patladı. 

İsrail Hava Kuvvetleri de 16 ayrı hedefe saldırı düzenleyerek Gazze’yi bombaladı.

Gazze’den İsrail’e atılan roketler Demir Kubbe tarafından imha edilip halka bir güven duygusu verirken, İsrail güvenlik güçleri Gazze’den sınıra yakın çiftliklere atılan havan mermilerine karşı hiç bir şey yapamıyor.

Roketlere göre nispeten kısa menzilli ve fazla yükselmeden yere düşerek patlayan havan mermileri Demir Kubbe tarafından görülemeyecek kadar küçük.

Dolayısı ile böyle bir saldırı halinde 5-10 saniye içinde sığınağa koşmak dışında bir savunma söz konusu değil. 

22 Ağustos’ta Şaar Ha Negev’de bir çiftlikte  bulunduğu arabaya direkt isabet eden bir havan mermisi sığınağa zamanında ulaşamayan  dört yaşında bir İsrailli çocuğun ölümüne neden olmuştu.