Ayşe Teyze ve Salih Amca piyasaları özetliyor

Bölgesel belirsizlikler, Rusya ile Ukrayna kaynaklı oluşan ekonomik ambargolar, Arjantin, seçimler derken hızlı bir dönemi geride bıraktık. Yeni oluşumlar ve 2015 genel seçimlerine etkisi başta olmak üzere tüm bu kalemler Borsa İstanbul’da 80.000 üzerindeki atılımı tersine çevirdi ve kısa vadeli destek/ direnç olan 76.000 seviyelerinde gezinen bir endeksimiz bulunuyor. Bir sonraki seviye 72.500 ve 80.000 arasında bir gezinme gelişmelere paralel olarak mümkün. Dow 30 benzer şekilde tarihi rekoru 17.000’nin altında 16.500’ler seviyesinde

Cüneyt DİRİCAN Ekonomi
21 Ağustos 2014 Perşembe

Altının onsu 1.300 dolar ile teknik bantları arasında hareketine devam ediyor. Grafiğe göre 1.280 ve 1.320 arasında, aşağıda 1.250, yukarıda 1.350’lerin kırılması için çok farklı bir gelişme olmaz ise yatay seyrine devam eder gibi.

Dolar / TL’de 2,16 seviyeleri aşağıda 2,14 ve 2,11 ile destekli, yukarıda ise 2,20 bandını test edebilecek şekilde yine gelişmelere paralel hareket yapabilir. Hatırlatmak lazım ki, Merkez Bankası’nın elinde güçlü bir döviz rezervi var ve cari açık düşüş trendinde. Euro / Dolar ise 1,34 paritenin altında, daha önce işaret ettiğimiz gibi, 1,39’dan 1,30’lara doğru hareketine devam ediyor. Almanya’nın Rusya ihracatındaki gerileme, yaklaşan kış ile doğalgaz ihtiyacı, parasal genişleme benzeri şekilde makro ekonomik politika değişikliği zorunluluğu, dolar faizlerinde artış beklentileri gibi nedenler ile önce 1,32 seviyeleri beklenebilir.

Amerika’da tüketici kredileri artmaya devam ederken (kredi kooperatiflerinde daha fazla), sanayi kapasite kullanım oranının çok yavaş artıyor ve marttan bu yana yüzde 79 seviyesinde sabit kalıyor olması, bu trendin devam etmesi durumunda farklı bir beklentiyi bizlere işaret ediyor gibi. İstanbul Ekolü olarak, kahinlik yapıp yeni bir tüketici kredisi krizi ile karşı karşıya kalabiliriz demek istemiyoruz. FED’in bilançosu 4,5 trilyon dolara yaklaşmış durumda, hazine bonoları bilançonun 9/8’i kadar ve yılbaşından bu yana dolaşımda yaklaşık 70 milyar dolar daha fazla banknot ile 1.29 trilyon dolardayız.

Avrupa Merkez Bankası konsolide bilançosu 2.025 trilyon Euro büyüklüğünde ve dolaşımda 978 milyar Euro bulunuyor.Bu yılbaşına göre bilançoda 200 milyar küçülme, Euro’da 20 milyar büyüme anlamına geliyor. 1,34 pariteye göre emisyon (para arzı) miktarlarında eşitlik bulunsa da, bilanço büyüklüklerinde FED ile hala ciddi bir fark var. Ekonomik büyüklük (% 95) ve enflasyon farkları (%50) dikkate alınırsa ve bir değişiklik olmadığı varsayımı altında, bu bilanço kompozisyonları ile paritenin 1,10’a kadar uzun vadede gitmesi söz konusu olabilir. Kısa vadede 1,30 beklentimizi halen koruyoruz.

24 Eylül ve 1 Ekim yüklü hazine itfa (geri ödeme) tarihleri, ancak eylül ve ekimde artan iç borç ödemelerine karşılık yine çok daha az borçlanma öngörülüyor. Bu tarihlerde, piyasada kalacak paranın yönüne dikkat etmekte fayda var.

NOT: Bu yazıda yer alan bilgi ve yorumlar herhangi bir şekilde yatırım danışmanlığı ve önerisi kapsamına girmemektedir. Yer alan bilgiler ve bunların kapsamında alınan karar ve uygulamalardan, doğabilecek sonuçlarından, Şalom ve yazarın herhangi bir yükümlülüğü ve sorumluluğu bulunmamaktadır.