Hamas-İsrail 72 saat için ateşkes yaptı

İsrail ordusu ve Hamas tarafları 10 Ağustos’u 11’e bağlayan gece saat 24.00’ten geçerli olmak üzere ateşkes konusunda anlaştı.

Dünya
11 Ağustos 2014 Pazartesi

 

 

Ateşkesin yürürlüğe gireceği dakikaya yakın İsrail’e yönelik roket saldırısını şiddetlendiren Hamas ve diğer Filistinli fraksiyonlar gece yarısından  sonra ateşi kesti.

Ateşkesin sağlandığını gözleyen İsrailli diplomatlar dolaylı şekilde yapılacak görüşmelere katılmak için bir kez daha Kahire’ye gitti.

Daha evvel birkaç kez ateşkes yapılmasına rağmen Hamas’ın yanında İsrail’e karşı savaşan diğer Filistinli fraksiyonların ateşkesi zamanından önce bozması sonucu İsrail tarafı Kahire’deki görüşmeleri terk etmişti. 

İsrail Savunma Bakanı Moşe Ya’alon daha evvel yaptığı açıklamada İsrail’in ateş altında görüşme masasına oturmayacağını ifade etmişti. 

Ancak, Ortadoğu siyaseti uzmanları  72 saatlik ateşkes sonrası tarafların herhangi bir konuda anlaşmaya varma ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtiyorlar. 

Hamas roket ateşini sona erdirmek için Gazze ablukasının kaldırılmasını, Gazze kıyılarındaki balıkçılık haklarının genişletilmesini, hava ve deniz limanları serbestliği şartlarını ileri sürerken, İsrail Gazze’nin tüm silahlardan arındırılmasını talep ediyor.