Filistin asıllı Amerikalı avukattan Kerry ve Hagel’a dava

Filistin doğumlu, Amerikalı avukat Akram Abusharar, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’a dava açarak, İsrail’e yapılan askeri yardımların durdurulmasını istedi.

Dünya
7 Ağustos 2014 Perşembe

Filistin doğumlu, Amerikalı avukat Akram Abusharar, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’a dava açarak, İsrail’e yapılan askeri yardımların durdurulmasını istedi. Abusharar, dava dilekçesinde, İsrailli askeri yetkililerin Amerika’da ‘persona no grata / istenmeyen kişi’ ilan edilmesini de talep etti.

Dava dilekçesini 5 Ağustos’ta Michigan Federal Mahkemesi’ne sunan Abusharar, Koruyucu Hat Operasyonu’nda ailesinin Gazze’deki evinin yıkıldığını belirtti.

Dava dilekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Davacı ve ailesi, İsrail Ordusu nedeniyle büyük sıkıntılar ve zorluklar yaşadı. Erkek kardeşi 1988 yılında 16 yaşındayken öldürüldü. Ailesinden 30 kişi geçtiğimiz hafta patlamalarda öldü. Babası, Gazze’nin abluka altında olması nedeniyle ihtiyacı olan tıbbi desteği alamadığından Nisan 2014’te hayatını kaybetti.”

Abusharar, Kerry ve Hagel’in bazı kanunları çiğnediğini belirtiyor. Bu kanunlardan biri de 1961’de yürürlüğe giren ‘Yabancı Yardım Yasası’. Amerikan yasalarında yer alan bu kanun, uluslararası kamuoyu tarafından benimsenen insan haklarını düzenli olarak ihlal eden ülkelere yardımı yasaklıyor.