Ünlü çellist Yo-Yo Ma ve Silk Road Ensemble İzmir Festivali’nde

Tuna SAYLAĞ Sanat
6 Ağustos 2014 Çarşamba

17 Grammy ödüllü Amerikalı çellist Yo-Yo Ma, çok kültürlü müzikal deneyimlere imza attığı topluluğu ‘Silk Road Ensemble’ ile 3 Eylül’de İzmir Festivali’nde. Kariyerini antik İpek Yolu üzerindeki halkların kültürlerinin tanıtımına adayan Yo-Yo Ma, bu mirasın geleneksel müziklerini, bölgenin seçkin sanatçıları ve enstrümanlarıyla yorumlayarak 2000 yıldan beri bölgede yaşayan kültürlerin de izleriyle zengin bir seçki sunuyor. 2001’den bu yana seslendirdiği Adnan Saygun’un ‘Partitası’na, Silk Road Topluluğu’yla çıkarttığı yeni albümü ‘A Playlist Without Borders/Sınırsız Şarkı Listesi’nde de yer veren sanatçı, grup ile Saygun’un  adını taşıyan salonda İzmir Festivali’nin özel davetiyle  bir konser verecek.

ARTER’DE FÜSUN ONUR İÇİN SON GÜNLER

ARTER, Türkiye çağdaş sanatının öncülerinden Füsun Onur’un kişisel sergisini görmek istiyorsanız 17 Ağustos son gün. Küratörlüğünü Emre Baykal’ın üstlendiği sergi, adını Lewis Carroll’ın ‘Through the Looking Glass- Aynadan İçeri’ başlıklı kitabından ödünç almış. ‘Aynadan İçeri’, Emre Baykal’ın Füsun Onur’la yürüttüğü yakın çalışma süreci sonucunda seçilen 40’ı aşkın yapıtı bir araya getiriyor.

Füsun Onur’un 50 yılı aşan sanatsal üretimine kronolojik bir yerleştirme önermekten ziyade, yapıtları arasındaki sezgisel bağlantıların izini süren sergide, sanatçının erken dönem üretiminden soyut geometrik desenleri ile form, uzam ve zaman ilişkisini araştırdığı heykelleri ve gündelik malzemeleri kullandığı yerleştirmeleri, ARTER’in dört sergi katına yayılıyor. Sanatçının heykelin ve resmin sınırlarını zorlamaya veya aralarındaki sınırları kırmaya yönelik çalışmalarına da yer veren sergi, aynı zamanda giderek artan bir malzeme çeşitliliğinin devreye girmesiyle birlikte Onur’un sanatının gündelik, öyküsel, hatta otobiyografik öğelere doğru nasıl genişlediğinin ipuçlarını da taşıyor.

YASMİN LEVY,  YENİDEN BABA EVİNDE

Ladino müziğinin ünlü ismi Yasmin Levy, 28 Ağustos’ta Turkcell Yıldızlı Geceler kapsamında Harbiye Açıkhava Sahnesi’nde hayranlarıyla buluşuyor. Büyüleyici sesi ve sıra dışı yorumu ile Levy; İspanyol flamenkosunu, Arjantin tangosunu ve Portekiz fadosunu yansıtan müziğini sergileyerek Türk sazlarına yer verdiği son albümü Libertad’dan örnekler sunacak.

24. AKBANK CAZ FESTİVALİ’NİN ÜÇ BÜYÜK KONSERİ

Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden biri olan Akbank Caz Festivali, 24. yaşını kutladığı bu sene 23 Ekim – 2 Kasım tarihleri arasında şehri cazın farklı renkleriyle kucaklayacak. Festivali’in bu seneki yıldız isimleri arasında Jamie CullumChristian McBride Trio ve Kenny Barron & Dave Holland yer alıyor. Cullum, 30 Ekim akşamı Zorlu Center’da; Grammy ödüllü Christian McBride, piyanist Christian Sands ve davul sanatçısı Ulysees Owens Jr ile çıkardıkları son albümü ‘Out Here’  turnesi kapsamında 24 Ekim’de CRR Konser Salonu’nda; piyanist Kenny Barron ve kontrbascı Dave Holland ise 31 Ekim akşamı Zorlu Center’da festival tutkunlarıyla bir araya gelecek. www.akbanksanat.com

SSM’DE TANZİMAT’TAN CUMHURİYET’E TÜRK RESMİ

Bir fırsat yaratıyor. ‘Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türk Resmi’ başlığıyla açılan sergide Osman Hamdi Bey, Fikret Muallâ, Halil Paşa, Şehzade Abdülmecid Efendi ve İzzet Ziya gibi Türk resim sanatının önemli sanatçılarının eserleri görülebilir. Koleksiyon Sakıp Sabancı Müzesi, kendi resim koleksiyonundan sunduğu bir seçki ile Türk resmi hakkında bilgilenmemiz, Türkiye’de görsel imge üretimindeki dönüşümü, sanat ve sanatçı kavramlarının değişen anlamlarını gözler önüne sererek Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne uzanan modernleşme sürecini yansıtıyor. Sergide, Şevket Dağ’a ait görkemli Ayasofya tablosu, Halil Paşa’nın 1889 Paris Fuarı’nda sergilenen Madam X adlı eseri ve orijinal ödül belgesi, Osman Hamdi Bey imzalı Naile Hanım portresi muhakkak görülmesi gereken eserler arasında yer alıyor. www. muze.sabanciuniv.edu/tr