Siesta artık teknolojik oluyor

İspanyolların en ünlü geleneklerinden biri olan öğle uykusu siesta artık teknolojik oluyor.

Cella BENCUYA BONOFİYEL
6 Ağustos 2014 Çarşamba

İspanyolların en ünlü geleneklerinden biri olan öğle uykusu siesta artık teknolojik oluyor. İspanya kökenli bir grup bu güzel geleneğin yok olmasını istemedikleri için biraz teknoloji biraz bilimsellik ile siestayı daha kaliteli hale getirmeye çalıştılar. SiestApp’ı geliştiren Enrique Martinez Mateo “Her ülkenin kendine has bir öğle uykusu tarzı vardır. Bizim geliştirdiğimiz bu uygulamaåå ile İspanyol siestası normal bir uykudan daha dinlendirici, daha kaliteli hale gelecek,” dedi. Tıbbi çalışmalarda 15-20 dakikalık bir öğle uykusunun hem kalp hastalıklarına, hem de daha dikkatli ve uyanık olmaya yardımcı olduğu belirlendi. Mükemmel bir siestanın sırrının derin uykuya dalmadan, uykunun 3. fazına varmadan uyanmak olduğunu söyleyen Mateo, SiestApp kullanıcılarının derin uykuya dalmadan uyandırıldığını anlattı. Ancak şimdilerde büyük şehirlerde yaşayan İspanyolların sadece yüzde 10’u siesta yapmaya fırsat bulabiliyor. Küçük yerlerde yaşayanlar ise hâlâ geleneği devam ettirebiliyor.

 

EBOLA TAŞIYAN DOKTOR KARANTİNADA

Geçen aylarda Batı Afrika’daki ebola salgını için hastaların tedavisinde görevlendirilen Amerikalı doktor Kent Brantly ve hemşire Nancy Writebol’a ebola teşhisi kondu. Liberya’da 700’den fazla kişi bu hastalık nedeniyle hayatını yitirdi.  Amerikalı doktor, Liberya’dan havalanan özel karantina odalı uçak ile Atlanta’daki Emory Üniversite Hastanesi’ne nakledildi. Tedavisi sürüyor. Uçakta tek kişilik karantina odası bulunduğu için ikinci bir uçuş ile hasta hemşire de getirildi. Doktorun durumunun stabil olduğu belirtildi.

 

FACEBOOK TAZMİNAT ÖDEYECEK Mİ?

Dünyada 1 milyar 300 milyon kullanıcısı olan Facebook’un başı dertte. Avusturyalı bir hukuk öğrencisi olan 26 yaşındaki Max Schrems, kullanıcı gizliliğini ihlal ettiği gerekçesi ile Facebook’a dava açtı. Eğer kazanırsa Facebook her bir kullanıcı başına 500 Euro tazminat ödeyecek. Schrems, diğer kullanıcıların da kendisine destek olmasını istedi. İrlanda üzerinden hizmet sağlayan şirket Avrupa Birliği yasalarına uymak zorunda. AB üyesi olan Avusturya’dan açılan dava eğer şirket aleyhine sonuçlanırsa şirketin ne yapacağı hâlâ belirsiz.

 

ZÜRAFA KAZASI

Güney Afrika’nın Johannesburg şehrinde ilginç bir kaza oldu. Şehrin en işlek otoyolu N1’de iki adet zürafa taşıyan kamyon şoförü bir köprünün altından geçerken, zürafaların boyunu hesap edemedi ve zürafalar kafasını köprüye vurdu. Kafaları açıkta taşınan zürafalardan bir tanesi öldü diğeri ise yaralandı. Kaza tüm hayvanseverlerin tepkisini çekti. Kazadan sonra Hayvan Severler Derneği yetkilisi, “Güney Afrika Standartlar Bürosu (SABS) vahşi hayvanların taşınmasının kurallarını belirlemiştir. Açık kasada zürafa taşınması kabul edilemez. Kazayı araştırıyoruz” dedi.


İŞKENCE İTİRAFI

Geçtiğimiz günlerde Beyaz Saray’da konuşan ABD Başkanı Obama, 11 Eylül saldırılarından sonra Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı’nın gözaltına alınan kişilere kötü muamelede bulunduğunu doğruladı. Obama, saldırı sonrasında kullanılan ileri sorgulama teknikleri ile pek çok şeyi doğru yaptıklarını ancak bazı insanlara işkence yapıldığını da belirtti. Amerikan Başkanı, ulusal güvenlik timi ve güvenlik güçlerinin “baskı altında çalışan vatanseverler” olduklarını ve ne yazık ki değerlerine karşı gelen bazı şeyler yaptıklarını ve çizgiyi aştıklarını söyledi.