Avrupa’da antisemitizm artmaya devam ediyor

İsrail ile Hamas arasında devam eden savaşla birlikte Avrupa’nın çeşitli yerlerinde antisemit içerikli olaylar da giderek artış gösteriyor.

Dünya
6 Ağustos 2014 Çarşamba

İsrail Ordusu’nun Gazze’ye düzenlediği Koruyu Hat Opersyonu’na paralel olarak Avrupa’da antisemit olaylarda artış yaşanırken, Yahudilere bireysel olarak saldırıya uğradıkları haberleri de gelmeye başladı.

  • Batı Almanya’nın Wuppertal şehrinde bulunan bir sinagoga molotof kokteyli atıldı. Polis sözcüsü Alexander Kresta, 18 yaşında bir şüphelinin tutuklandığını belirtti. Kresta şüphelinin vatandaşlık durumunun belirsiz olduğunu, polisin araştırmalarına devam ettiği ve iki şüphelinin daha arandığı kaydetti.
  • Amsterdam’da evinin balkonuna İsrail bayrağı asan Yahudi bir kadının evine yangın bombası atıldı. Ayrıca Filistin bayrağı asan alt komşusu tarafından sözlü tacize maruz kalan kadın, komşunsun Hitler’e atıfta bulunarak kendisine, “Tüm Yahudiler ölmeli” dediğini belirtti.
  • Belçika’da bir doktor Yahudi hastasını muayene etmeyi reddetti ve kendisine Gazze’ye birkaç saatlik gezi yapmasını önererek ağrılarının geçeceğini ifade etti.
  • Belçika’da bir giyim mağazası Yahudi bir kadına hizmet etmeyi reddederken, bir café’nin girişinde yer alan ‘Köpekler girebilir ama Yahudiler ve Siyonistler asla’ yazısı polis tarafından kaldırıldı.
  • İngiltere’de yer alan Yahudi Cemaatinin danışma kurulu perşembe günü yaptığı açıklamada ülkedeki antisemit içerikli olayların İsrail’in Gazze’ye yönelik harekâta başladığı günden bu yana rekor seviyede arttığını belirtti. 
  • İngiltere’de yaşayan yaklaşık 260 bin Yahudi’nin güvenliğinden sorumlu Yahudi Cemaati Güvenlik Kurumu ise antisemit olayların yılın ilk altı ayında büyük bir artış gösterdiğine dikkat çekti. 
  • Geçen hafta New York’un Pearl River kasabasında da Yahudilere ait olduğu bilinen park halindeki üç arabanın lastikleri kesildi. Ayrıca arabaların üzerine sprey boyayla gamalı haçlar çizilerek ırkçı mesajlar yazıldı.