Paris’te İsrail yanlısı gösteri: “Savaş değil barış istiyoruz”

İsrail’in Koruyucu Hat Operasyonu’nun başlamasından bu yana Filistin yanlısı, İsrail karşıtı ve giderek antisemit gösterilere hemen her gün rastlanırken, geçtiğimiz hafta Fransa’da düzenlenen gösteri, türünün ilk örneği oldu

Dünya
6 Ağustos 2014 Çarşamba

Paris’te, İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonunun başlangıcından beri ilk kez geçen perşembe günü binlerce kişi İsrail’i desteklemek için bir araya geldi.  Fransız polisinin geniş çaplı önemler aldığı İsrail yanlısı gösteri sırasında giriş çıkışlar kontrol edilirken, katılımcılar da tek tek arandı.

Yahudi cemaatinin çatı kuruluşu CRIF’ın çağrısıyla 4.500 kişi, İsrail’in Paris Konsolosluğu önünde toplandı. Göstericilerden Esther Azoulay Reuters’a, “İsraillilerin yaşamaya hakkı var, biz barışçıl insanlarız, savaş istemiyoruz, barış istiyoruz, lütfen barışı sağlamamıza yardım edin, insanların ölmesini istemiyoruz. Zavallı Filistinlilerin ölmesi bizi çok üzüyor. Hamas’a dur denmeli,” diye konuştu. Katılımcılardan Simon Berrebi en büyük Yahudi nüfusuna sahip Avrupa ülkesi olan Fransa’da antisemitizmin yükselişinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Paris’in kuzeydoğusunda aynı zamanlarda Filistin yanlısı bir gösteri yapıldı.

Olaysız sona eren gösteride, göstericiler çatışma sırasında ölenleri anmak üzere sembolik olarak yere yattı. Daha önceki Filistin yanlısı gösterilere antisemit söylemler damgasını vurmuş, güvenlik güçleri biri Paris’te diğeri Sarcelles’de olmak üzere iki gösteriye müdahale etmek durumunda kalmıştı.

Pazar günü Güney Afrika’nın başkenti Johannesburg’ta da 12 bin kişi İsrail’e destek için yürüdü. Beyaz, siyah, Yahudi ve Hıristiyanlardan oluşan topluluk ‘İsrail yanındayız’ yazan tişörtler giyerek ve İsrail ile Güney Afrika bayrakları sallayarak Huddle Park’ta toplandı. Yürüyüş iki ülkenin milli marşlarının söylenmesiyle bitti.