Kuzguncuk’ta ‘Kardeşlik Sofrası’ bir kez daha kuruldu

Kuzguncuk Bet Yaakov Sinagogu, bu yıl geleneksel iftar yemeğinin yirmi ikincisini gerçekleştirdi

Toplum
6 Ağustos 2014 Çarşamba

İftar yemeğine, Hahambaşı Vekili Rav Yeuda Adoni, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar İlçe Emniyet Müdürü Altuğ Verdi, AKP İlçe Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Hakan Çelik, CHP Üsküdar İlçe Başkanı Erdoğan Altan, Üsküdar İlçe Emniyet mensupları, Kuzguncuk sakinlerinin yanı sıra birçok davetli katıldı.

İftar, Beylerbeyi Cami Hocası Ramazan Kutlu’nun okuduğu ezanın ardından orucun açılması ile başladı.

Sinagog Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinden Niso Yeruşalmi’nin açılış konuşmasının ardından söz alan Vakıf Başkanı Beto Adato yüzyıllardır üç semavi din mensuplarının bir arada yaşadığı cami, sinagog ve kiliselerde, ezan, hazan ve çan seslerinin birlikte dinlenildiği, dostluğun daima ön planda tutulduğu, Boğaz’ın incisi, huzurun başkenti olarak adlandırılan Kuzguncuk’ta yaşamanın önemine değindi.

Hazreti Davut’un “Ne güzeldir kardeşlerin bir arada, bir sofrada aynı aşı paylaşması” ilkesiyle 22 yıl önce başlatılan bu güzel geleneğin bir mutluluk kaynağı olduğunu vurguladı.

Bu vesile ile her zaman destek olan Kaymakam’a, Belediye Başkanı’na, acılı ve sevinçli günlerde duaların büyük bir huzur içinde yapılmasına olanak sağlayan Üsküdar İlçe Emniyet Müdürü ve tüm emniyet mensuplarına teşekkür eden Adato, Ramazan Bayramı’nı da kutladı.

Ardından söz alan Hahambaşı Vekili Rav Yeuda Adoni sözlerine, Kuzguncuk Musevi Cemaati’nin vermiş olduğu iftar gecesinde, üç semavi din mensuplarının birlikte olmasının kutsallığına değinerek ve bu mübarek gecede dinlerin sosyal yaşamda ne kadar önemli olduğunu belirterek başladı. Ahlak, hukuk ve aile birliğinin dinlerden kaynaklandığını ve dinin kutsal değerlerin membası olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: “Dinler insanlara hayır işleri yapmalarını buyurur. Tüm dinlerde ortak noktalar vardır. Oruç ve ibadet. Orucun Yüce Allah’ın bir buyruğu olarak tutulması kişiyi Allah’a yaklaştırır.” Tüm dinlerde yoksula yardım etmenin, dul ve yetimlere gereken ilginin gösterilmesinin sevabının çok büyük olduğunu vurgulayan Rav Adoni, yaklaşmakta olan Ramazan Bayramı’nın tüm ulusa ve İslam dünyasına hayırlı olması temennisi ile sözlerini bitirdi.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, tarihi Kuzguncuk semtinde Bet Yaakov Musevi Sinagogu Vakfı’nın 22 yıldır süregelen geleneksel iftar gecesinde bulunmaktan mutlu olduğunu belirtti. Ramazan ayının bereket ve rahmet ayı olduğunu ve Kadir gecesini de içinde barındıran kutsal bir ay olduğunu vurguladı.

Ardından söz alan Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler Ramazan iftar sofrasında bu güzelliği yaşatarak ve paylaşarak 22 yıldır devam ettiren Kuzguncuk Musevi Cemaati’ne teşekkür ederek konuşmasına başladı. Bu güzelliğin ilelebet devam edeceğine inandığını söyleyen Güler, bu toprakların hoşgörü toprakları olduğunu, bu toprakların üzerinde yaşayan her bir mensubun yüzyıllardır dinini istediği gibi yaşamış olduğunu ve ilerde de yaşamağa devam edeceğini vurguladı.

Yönetim Kurulu Üyesi Niso Yeruşalmi, “tarihi sinagogu böylesine anlamlı gecelerde açmak, ortak sofralarda buluşmak, birbirimizi daha iyi tanıyabilmek, duygularımızı anlatmak ve anlaşılabilmek için sadece bir vesile” diyerek geceyi onurlandıran herkese teşekkür etti. Beylerbeyi Cami Hocası Ramazan Kutlu’nun okuduğu şükran duasının ardından, davetliler yaşamış oldukları gecenin vermiş olduğu mutluluk ve huzurla sinagogdan ayrıldılar.