Javier Bardem geri adım attı

AB’ye, soykırım yapmakla suçladıkları İsrail’in saldırılarını durdurması için mektup yazan İspanyolların dünyaca ünlü sanatçıları Penelope Cruz ve Javier Bardem sözlerinden geri adım atarken çifte Hollywood’un ünlü isimlerinden Jon Voight sert tepki gösterdi

Dünya
6 Ağustos 2014 Çarşamba

Dünyaca ünlü İspanyol sanatçılar Javier Bardem, eşi Penelope Cruz ve Pedro Almodovar, geçtiğimiz hafta İsrail’in Gazze’deki operasyonlarını Filistinlilere karşı yapılan bir soykırım olarak nitelendiren bir mektuba imza atan isimler arasında yer aldı.

Bu konudaki fikirlerinin yanlış anlaşıldığını ileri sürerek özür dileyen Bardem, eleştirdiği noktanın İsrail’in askeri müdahalesi olduğunu, aslında İsrail halkına saygı duyduğunu ve mektupta imzasının bulunmasının tek sebebinin barış için bir yakarış olduğunu belirten bir açıklama yaptı.

Bardem yaptığı açıklamada, “Geçen hafta, anavatanım İspanya’da yaşayan bazı sanatçılarla birlikte, Gazze’de yaşanan çatışmalara dikkat çekmek ve tüm dünya devletlerini tırmanan krize müdahale etmeleri konusunda göreve çağırmak amacıyla  bir açıklama yaptık. İmzamın orada bulunma amacı, barış için bir yakarıştır. İsrail Ordusu’nun müdahalesini eleştiriyor olsam da, İsrail halkına saygı duyuyor ve yaşadıkları kayıplara derin merhamet hissediyorum. Bu açıklamalarım yüzünden ben ve eşim, insan olarak varoluşumuza ters düşen şekilde, antisemit olarak damgalanıyoruz. Antisemitizmden, en az savaşın korkunç ve acı dolu sonuçlarından tiksindiğimiz kadar nefret ediyoruz. Bölgedeki Filistinli ve İsraillilerin güven içinde yaşamaları, insani haklarının tanınması ve yakın gelecekte barış içinde birlikte var olabilmeleri için, kendileri ve masum çocukları adına birbirlerine her şeyden önce saygı göstermeleri gerekir. Ancak bu şekilde gelecek nesiller umut taşıyabilir,  birbirlerini affedebilir ve şefkat hissedebilirler. Bu tüm insanlar için barış içinde yaşamaya giden en temel ve gerekli yoldur,” dedi.

Öte yandan ABD’de yayın yapan Variety ve The Hollywood  medya kuruluşlarına ‘Cahiller’ başlıklı bir mektup gönderen Angelina Jolie’nin babası, Oscar ödüllü aktör Jon Voight,  İspanyol çifte yönelik sert ifadeler kullandı.

Voight “Benim adım Jon Voight” başlığı ile kaleme aldığı yazısında, Cruz ve Bardem’in antisemit ifadeler kullanarak yazdığı mektubun kendisinde büyük acı yarattığını ve onlara karşı kızgınlıktan da öte duygular taşımaya başladığını dile getirdi.  Voight, “Şöhretinizi Ortadoğu’nun tek demokratik ülkesi olan İsrail’i korumak yerine onu aşağılamak için kullanmayı seçtiniz. Bu sözlerinizden dolayı utanmalı ve İsrail halkından özür dilemelisiniz,” diyerek sözlerine devam etti.